Dawniej, przed erą chemizacji, wszystkie produkty spożywcze były ekologiczne. Nie musieliśmy obawiać się o to, że jedząc np. warzywa i owoce spożywamy przy okazji dawki pestycydów. Dzisiaj nie jest to już takie oczywiste, dlatego warto zainteresować się tym co jemy.
Rolnictwo ekologiczne jest metodą wytwarzania produktów rolnych najbardziej przyjazną przyrodzie. Stosowane w nim reguły powodują, że rośliny „dobrze się czują” i nie są zagłuszane przez chwasty. Rolnicy ekologiczni uprawiają swoje pola w sposób zgodny z naturą, nie używając syntetycznych nawozów i pestycydów. Zarówno ziarna jak i gleba nie są wzbogacane sztucznymi dodatkami. Wzrost roślin nie jest przyśpieszany, rosną one swobodnie, podlewane przez deszcz i ogrzewane słońcem. Rolnictwo ekologiczne stosuje jedynie naturalne nawozy.
Z tak uprawianych roślin powstają nasze oleje. Ekologicznie nasiona po zebraniu trafiają do Oleoteki gdzie zamieniają się w ekologiczny, zimnotłoczony olej.
Jak sprawdzić czy produkt jest ekologiczny?
W Unii Europejskiej i w Polsce obowiązuje jednolite, rygorystyczne zasady dotyczące produkcji i oznaczania produktów ekologicznych. Warto upewnić się czy kupiony produkt jest ekologiczny. Żywność ekologiczna musi spełniać następujące warunki:
- Być oznaczona słowem „ekologiczny”.
- Być oznaczona jednolitym logotypem produkcji ekologicznej.
- Składniki ekologiczne muszą stanowić minimum 95% składu produktu ?
- Producent musi posiadać i podać na opakowaniu numer aktualnego certyfikatu ekologicznego obejmującego dany produkt.
Oleoteka posiada certyfikat ekologiczny nadany przez PCBC o numerze PL-EKO-06-005160
Sprawdź nas tutaj.