OLEJ z CZARNUSZKI z Indii ZIMNOTŁOCZONY 250ml

Cena: 44,00 zł
Dodaj opinie o produkcie
Tłoczymy na bieżąco, wysyłka 1-3 dni robocze
Termiczne opakowania chroniące przed ciepłem i stłuczeniem
250 ml – zawiera około 25 łyżek stołowych
Dostępny również w pojemności:

Olej z czarnuszki z Indii 250ml

Propozycja produktowa firmy Oleoteka sprawia, że wiele osób może przekonać się do opartych na tradycji i w pełni naturalnych rozwiązań żywieniowych. Jednym z olejów dostępnych w naszej ofercie jest olej z czarnuszki z Indii, który ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz pomaga w pozbyciu się konkretnych dolegliwości. Jego zastosowanie dotyczy także branży kosmetycznej. Ogromne znaczenie ma również tradycyjny proces pozyskiwania wspomnianego oleju, który jest jednym z wyróżników Oleoteki.

Olej z czarnuszki – tłoczony tradycyjnie i na zimno

Prezentowany produkt jest dostępny w butelce 250 ml, zatem każdy nabywca może wstępnie zapoznać się z właściwościami oleju z czarnuszki. Jest to polecana opcja zwłaszcza w przypadku pierwszego zakupu.
Prezentowany olej jest tłoczony tradycyjnie i na zimno po złożeniu zamówienia przez Klienta, co przekłada się na jego właściwości. Sam proces pozyskania oleju opiera się na tłoczeniu w odpowiedniej temperaturze, która w żadnym momencie nie może przekraczać 40 °C. W ten sposób ziarna zostają właściwie wytłoczone i nie tracą swoich walorów smakowych oraz zdrowotnych. Warto dodać, że w ostatniej fazie jest stosowana jedynie naturalna sedymentacja, zatem nie ma mowy o filtrowaniu czy też oczyszczaniu oleju, tuż po jego wytłoczeniu. Aby wszystkie wartości zachować na dłużej, należy też pamiętać o przechowywaniu buteleczki z olejem z dala od światła i w warunkach chłodniczych. W ten sposób będzie można utrzymać wszelkie wartości odżywcze wyrobu.

Olej z czarnuszki z Indii - dar natury!

Ciężko przybliżyć wszystkie właściwości oleju z czarnuszki, jednak warto podkreślić jego ogromne znaczenie dla codziennej diety oraz pokonywania problemów zdrowotnych. Wszystko za sprawą unikalnego składu, który zawiera choćby: nienasycone kwasy tłuszczowe, fosfolipidy, fitosterole, flawonoidy, saponiny, białka, alkaloidy, olejki eteryczne, witaminy oraz minerały. Dzięki temu bogactwu olej z czarnuszki z Indii pomaga na wiele konkretnych dolegliwości. Wśród zasadniczych obszarów jego oddziaływania można wymienić: budowanie odporności, walkę z alergiami, leczenie atopowego zapalenia skóry, poprawę wydolności płuc przy astmie, depresję, działanie antybakteryjne, eliminację pasożytów i niektórych komórek rakowych. Tak szerokie spektrum sprawia, że wiele osób może podchodzić z lekkim dystansem do prezentowanych właściwości oleju z czarnuszki. Zostały one jednak potwierdzone badaniami naukowymi, a wspomniany olej tłoczony tradycyjnie i na zimno może być podawany również dzieciom. Warto wymieszać go z sokiem owocowym lub miodem.

Dobry olej z czarnuszki - gdzie kupić?

Aby mieć gwarancję kupna dobrego oleju z czarnuszki najlepiej jest nabyć go bezpośrednio w tłoczni oleju. W naszej małej olejarni olej z czarnuszki tłoczymy na bieżąco, pod zamówienie klienta. Uznaliśmy, że najistotniejszą cechą dobrego oleju jest to aby był to olej tłoczony na świeżo i metodą na zimno. Dodatkowo dbamy aby olej z czarnuszki był przechowywany i transportowany w niskiej temperaturze. Po wytłoczeniu umieszczamy go od razu w lodówce zaś przesyłki z olejami z naszego sklepu internetowego są zawsze zapakowane w opakowanie termiczne.

Profil smakowy:

mocny, charakterystyczny aromat. Intensywny, zdecydowany, ziołowy, nieco gorzki smak.

Intensywność smaku:

Zastosowanie

Olej przeznaczony jest do spożycia na zimno. Nie należy używać go do smażenia, podgrzewania potraw ani gotowania. Olej można spożywać samodzielnie (spożycie w celach zdrowotnych) bądź jako dodatek do sałatek, surówek, świeżych warzyw lub świeżo wyciśniętych soków owocowych, smoothies, past kanapkowych. Tradycyjnie używa się go też do przygotowywania past orientalnych lub do dań z ciecierzycą, serem lub fasolą. Można go mieszać z innymi olejami dzięki czemu ciekawe kompozycje smakowe.

Dawkowanie

Zastosowania kulinarne: ze względu na intensywny smak zaleca się użyć niewielką ilość oleju (kilkanaście kropel) jako dodatek do potraw. Profilaktyka zdrowotna: należy spożywać 1 łyżeczkę oleju 1-2 razy dziennie przed posiłkiem (można dodać trochę miodu)

Przechowywanie

Olej należy przechowywać w ciemnym i szczelnym opakowaniu w lodówce. Termin przydatności do spożycia: 6 miesięcy. 

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 3700 kJ/
900 kcal
Tłuszcz 100 g
W tym:
kwasy tłuszczowe nasycone
kwasy tłuszczowe jednonienasycone
kwasy tłuszczowe wielonienasycone

15,9 g
24,31 g
59,77 g
Węglowodany
w tym cukry
0 g
0 g
Białko 0 g
Sól 0 g

Opinie o produkcie

Nikt jeszcze nie napisał opinii na temat tego produktu. Napisz pierwszą opinię.


Dodaj swoją opinię

Opinie