ZAMÓWIENIA, PORADY, PYTANIA 664 354 845 (pon-pt 8-16)

OLEJ z CZARNUSZKI ZIMNOTŁOCZONY

Cena: 25,00 zł
Dodaj opinie o produkcie
Opis produktu
Olej z czarnuszki to produkt Oleoteki, który tłoczony jest specjalną metodą, pod konkretne zamówienie. Dzięki temu każdy z naszych klientów otrzymuje świeże produkty o długiej dacie ważności. Olej z czarnuszki zimnotłoczony pochodzący z naszego sklepu nie jest filtrowany ani rafinowany. Nie dodajemy również do niego żadnych środków, które miałyby na celu przedłużyć jego żywotność. Produkowany jest tylko z nasion pochodzących od polskich rolników. Podczas procesu tłoczenia wykorzystujemy prasę ślimakową wolnobiegową oraz dbamy o utrzymanie właściwej temperatury – nieprzekraczającej 40°C. Dzięki tej metodzie olej jest w 100% naturalny oraz wszystkie właściwości ukryte w nasionach zostają zachowane.
Olej z czarnuszki produkowany jest z nasion czarnuszki siewnej (łac.nigella sativa). Czarnuszka jest to roślina z rodziny jaskrowatych, a jej ojczyzną są Irak i Turcja. Uprawiana jest na przyprawy oraz w celach leczniczych. Olej z czarnuszki jest jednym z najcenniejszych olejów na świecie. W starożytności nazywany był m.in. złotem faraonów i uważany za panaceum na wszelkie dolegliwości. Mawiano, że leczy wszystko oprócz śmierci.

Olej z czarnuszki – jak właściwie stosować?

Olej z czarnuszki wykazuje silne właściwości przeciwpasożytnicze, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Ceniony jest przez dietetyków, zielarzy i zalecany dla osób mających problemy z alergią i astmą oraz jako specyfik wzmacniający naturalną odporność organizmu. Wykazano, że olej z czarnuszki na alergię będzie świetnym rozwiązaniem. W kosmetyce olej ten jest stosowany do pielęgnacji suchej, wrażliwej i łuszczycowej skóry oraz w leczeniu trądziku i infekcji skórnych, a także w leczeniu chorób paznokci i włosów. W swoim składzie zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (ponad 80%): Omega 6, Omega 9 i Omega 3. Bogaty jest również w witaminę E, witaminę F, biotynę, sterole oraz tymochinon – substancję, która posiada właściwości wspomagające leczenie np. astmy i alergii lub zewnętrznego stosowania na drobne urazy i stany zapalne. Zawiera również witaminę K.

Profil smakowy:

mocny, charakterystyczny aromat. Intensywny, zdecydowany, ziołowy, nieco gorzki smak.

Intensywność smaku:

Zastosowanie

Olej przeznaczony jest do spożycia na zimno. Nie należy używać go do smażenia, podgrzewania potraw ani gotowania. Olej można spożywać samodzielnie (spożycie w celach zdrowotnych) bądź jako dodatek do sałatek, surówek, świeżych warzyw lub świeżo wyciśniętych soków owocowych, smoothies, past kanapkowych. Tradycyjnie używa się go też do przygotowywania past orientalnych lub do dań z ciecierzycą, serem lub fasolą. Można go mieszać z innymi olejami dzięki czemu ciekawe kompozycje smakowe.

Dawkowanie

Zastosowania kulinarne: ze względu na intensywny smak zaleca się użyć niewielką ilość oleju (kilkanaście kropel) jako dodatek do potraw. Profilaktyka zdrowotna: należy spożywać 1 łyżeczkę oleju 1-2 razy dziennie przed posiłkiem (można dodać trochę miodu)

Przechowywanie

Olej należy przechowywać w ciemnym i szczelnym opakowaniu w lodówce. Termin przydatności do spożycia: 6 miesięcy. Po otwarciu należy spożyć w ciągu 2 miesięcy.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 3700 kJ/
900 kcal
Tłuszcz 100 g
W tym:
kwasy tłuszczowe nasycone
kwasy tłuszczowe jednonienasycone
kwasy tłuszczowe wielonienasycone

15,9 g
24,31 g
59,77 g
Węglowodany
w tym cukry
0 g
0 g
Białko 0 g
Sól 0 g

Opinie o produkcie

Nikt jeszcze nie napisał opinii na temat tego produktu. Napisz pierwszą opinię.


Dodaj swoją opinię