OLEJ z CZARNUSZKI z Indii

Cena: 22,00 zł
Dodaj opinie o produkcie

Opis produktu

Olej z czarnuszki z Oleoteki tłoczony jest metodą na zimno, w małych partiach, pod konkretne zamówienie, dzięki temu klient otrzymuje zawsze świeży produkt. Nasz olej nie jest filtrowany, ani rafinowany, nie zawiera żadnych dodatków, barwników ani środków przedłużających żywotność. Produkowany jest z nasion pochodzących z Indii. Proces tłoczenia odbywa w temperaturze poniżej 40 °C. Dzięki tradycyjnej metodzie wytwarzania olej jest w 100% naturalny i zachowuje wszystkie bioaktywne właściwości ukryte w nasionach. Czym różni się olej z nasion indyjskich od oleju z nasion pochodzących z Polski? Obydwa olej wytłoczone są z nasion Czarnuszki Siewnej (Nigella Sativa) czyli z tego samego rodzaju nasion. Skład i właściwości obydwu olejów są podobne z tym, że olej z ziaren polskich jest bardziej intensywny w smaku a z ziaren indyjskich mniej.
Olej z czarnuszki siewnej, rośliny pochodzącej z południowo-zachodniej Azji   jest jednym z najcenniejszych olejów na świecie. Czarnuszka uprawiana jest w celach leczniczych oraz na przyprawy. W starożytności nazywany był m.in. złotem faraonów i uważany za panaceum na wszelkie dolegliwości. Olej jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNTK)- ponad 80%: Omega 6, Omega 9 i Omega 3. Zawiera również witaminę E, witaminę F, witaminę K, biotynę, sterole oraz tymochinon który pozytywnie wpływa na nasz układ immunologiczny.

Olej z czarnuszki wykazuje szerokie, pozytywne działanie na nasz organizm. Posiada silne właściwości przeciwpasożytnicze, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Zalecany jest dla osób mających problemy z alergią, katarem siennym i astmą a także jako specyfik wzmacniający naturalną odporność organizmu. Wykazuje też działanie przeciwzapalne (łagodzenie stanów zapalnych dróg oddechowych i stawów). W kosmetyce olej ten jest stosowany do pielęgnacji suchej, wrażliwej i łuszczycowej skóry oraz w leczeniu trądziku i infekcji skórnych a także w leczeniu chorób paznokci i włosów.

Profil smakowy:

mocny, charakterystyczny aromat. Intensywny, zdecydowany, ziołowy, nieco gorzki smak.

Intensywność smaku:

Zastosowanie

Olej przeznaczony jest do spożycia na zimno. Nie należy używać go do smażenia, podgrzewania potraw ani gotowania. Olej można spożywać samodzielnie (spożycie w celach zdrowotnych) bądź jako dodatek do sałatek, surówek, świeżych warzyw lub świeżo wyciśniętych soków owocowych, smoothies, past kanapkowych. Tradycyjnie używa się go też do przygotowywania past orientalnych lub do dań z ciecierzycą, serem lub fasolą. Można go mieszać z innymi olejami dzięki czemu ciekawe kompozycje smakowe.

Dawkowanie

Zastosowania kulinarne: ze względu na intensywny smak zaleca się użyć niewielką ilość oleju (kilkanaście kropel) jako dodatek do potraw. Profilaktyka zdrowotna: należy spożywać 1 łyżeczkę oleju 1-2 razy dziennie przed posiłkiem (można dodać trochę miodu)

Przechowywanie

Olej należy przechowywać w ciemnym i szczelnym opakowaniu w lodówce. Termin przydatności do spożycia: 6 miesięcy. Po otwarciu należy spożyć w ciągu 2 miesięcy.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 3700 kJ/
900 kcal
Tłuszcz 100 g
W tym:
kwasy tłuszczowe nasycone
kwasy tłuszczowe jednonienasycone
kwasy tłuszczowe wielonienasycone

15,9 g
24,31 g
59,77 g
Węglowodany
w tym cukry
0 g
0 g
Białko 0 g
Sól 0 g

Opinie o produkcie

Nikt jeszcze nie napisał opinii na temat tego produktu. Napisz pierwszą opinię.


Dodaj swoją opinię