Dokładamy wszelkich starań, aby nasze oleje tłoczone na zimno trafiały do Państwa jak najszybciej po wytłoczeniu, ponieważ tylko wtedy mają one najlepszy smak, aromat i właściwości bioaktywne. Wszystkie etapy produkcji odbywają się u nas ręcznie. W Oleotece tłoczymy olej w małych partiach, pod konkretne zamówienia klientów. Nigdy nie tłoczymy na zapas. Świeżo wytłoczony olej, po krótkim okresie sedymentacji (naturalne opadnięcie osadu na dno naczynia), rozlewany jest do butelek i od razu dostarczany do odbiorców. W Oleotece nie mamy zapasów magazynowych i całe tłoczenie na zimno odbywa się na bieżąco!
Nasze oleje tłoczone na zimno, w trakcie całego procesu wytwarzania, są pod ścisłą kontrolą. Tłoczenie na zimno, przechowywanie i wysyłka spełniają wszystkie wymogi jakie muszą być zachowane podczas wykonywania tego procesu. Niska temperatura, jaka towarzyszy olejom na każdym etapie tłoczenia jest restrykcyjnie kontrolowana. To pozwala zachować świeżość i walory smakowe oleju. Każda butelka jest zabezpieczona banderolą z oznaczeniem daty rozlania oleju do butelek.
Rozlewanie do butelek odbywa się zazwyczaj w ciągu 1 do 3 dni po wytłoczeniu. Dzięki temu dokładnie wiecie Państwo, kiedy olej został przygotowany. Każda banderola jest naklejana ręcznie przez nas samych i dzięki temu każdy olej tłoczony na zimno musi najpierw przejść naszą, skrupulatną kontrolę jakości.
Tak przygotowany olej trafia do Państwa domów, gdzie delektując się jego smakiem i aromatem możecie doprawiać nim sałatki, warzywa i inne ulubione potrawy. Świeże oleje tłoczone na zimno z Oleoteki właśnie tak smakują najlepiej!
Wszystkie oleje oznaczone są datą przydatności do spożycia, chociaż najlepsze walory zachowują w ciągu 3-4 tygodni od daty rozlania. W sklepie internetowym (Sklep on-line) przy każdej pojemności oleju umieściliśmy ikonkę z informacją, ile łyżek stołowych otrzymacie Państwo z jednej butelki – dzięki temu łatwiej jest planować zakupy.