Oleje tłoczymy tylko z polskich ziaren 

Częste pytania

Gdzie mogę kupić Wasze oleje?
Oleje z naszej tłoczni najprościej jest kupić w naszym sklepie internetowym. Wszystkie oleje tłoczone na zimno dostępne w sklepie internetowym Oleoteka są tłoczone na bieżąco i wysyłane do klienta w termicznych opakowaniach w ciągu 1-4 dni od zamówienia.
Nasze oleje są też dostępne w punktach sprzedaży, które spełniają standardy obsługi i przechowywania olejów. Są to wybrane sklepy ze zdrową żywnością, sklepy zielarskie, restauracje.

Jaki jest okres ważności Waszych olejów?
Okres ważności jest różny w zależności od oleju i jest on wyraźnie wskazany na etykiecie. Nasze oleje są również oznaczone datą rozlania oleju – znajduje się ona na banderoli umieszczonej na zakrętce od butelki.


Czy Wasze oleje muszą być przechowywane w lodówce?
Oleje zimnotłoczone powinny być przechowywane w lodówce. Taki sposób ich przechowywania jest najwłaściwszy z uwagi na procesy utleniania, które zachodzą szybciej w wyższych temperaturach (jełczenie oleju). Niektóre oleje, takie jak olej lniany są stosunkowo bardziej wrażliwe na temperaturę i w żadnym wypadku nie powinny być przechowywane w ciepłych pomieszczeniach inne zaś jak olej rydzowy (z lnianki) lub rzepakowy lepiej znoszą temperaturę pokojową. Zasadniczo jednak lepszą trwałość oleju uzyskamy przechowując go w lodówce.


Czy osad na dnie butelki z olejem tłoczonym na zimno to zjawisko normalne?
Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym, powstaje po wytłoczeniu oleju, który nie jest filtrowany. Naturalny osad to są drobinki nasion powstałe w wyniku tłoczenia. Zawiera on cenne składniki bioaktywne, np. osad w oleju lnianym jest bogaty w lignany, małe cząstki włókniste znajdujące się w zewnętrznej okrywie ziaren lnu. Lignany mają bardzo cenne właściwości zdrowotne opisane m.in przez dr Budwig - stąd nazwa olej budwigowy.


Co to są kwasy Omega 3 i dlaczego są one takie ważne?
Omega 3 to grupa tłuszczów, które odgrywają ważną rolę w wielu procesach fizjologicznych naszego organizmu. Organizm nie może sam wytwarzać Omega 3, w związku z tym musimy je dostarczać poprzez naszą dietę. Niewystarczające spożycie Omega 3 może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych. Popularnymi źródłami Omega 3 są ryby oleiste oraz nasiona i oleje z roślin oleistych. Więcej nt. kwasów Omega 3 i Omega 6 znajdziesz w naszym artykule
na ten temat.

Który olej tłoczony na zimno nadaje się do smażenia?
Żaden z olejów tłoczonych na zimno z Oleoteki nie nadaje się do smażenia ani gotowania. Można je stosować tylko na zimno. Zawierają one Wielonienasycone Kwasy Tłuszczowe, które są wrażliwe na temperaturę i bardzo łatwo pod jej wpływem utleniają się.


Czy olej lniany z Oleoteki to olej budwigowy?
Olej lniany z Oleoteki spełnia standardy jakie dr Johanna Budwig (niemiecka biochemik) wyznaczyła dla oleju lnianego. Aby dostarczać pełni korzyści zdrowotnych olej lniany musi być: świeżo tłoczny metodą na zimno, niefiltrowany, ekologiczny i przechowywany w lodówce. Olej lniany z Oleoteki spełnia te wszystkie warunki.

 
Opinie
Szanujemy Twoją prywatność!
Witamy! Stosujemy pliki cookie w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania serwisu. Możemy również wykorzystywać pliki cookie własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, w szczególności dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Korzystanie z analitycznych i marketingowych plików cookie wymaga zgody, którą możesz wyrazić, klikając „Zaakceptuj”. Jeżeli chcesz dostosować swoje zgody dla nas i naszych partnerów, kliknij „Zarządzaj cookies”. Wyrażoną zgodę możesz wycofać w każdym momencie, zmieniając wybrane ustawienia.
Zobacz więcej