Mała manufaktura
Oleoteka powstała z zamiłowania do naturalnej, świeżej i zdrowej żywności. Jest to mała, rodzinna manufaktura, gdzie tłoczy się oleje tradycyjną metodą na zimno. Oleje tłoczone są w niewielkich partiach, pod zamówienie klienta, dzięki czemu zawsze dostarczane są świeże i pachnące. Cały proces tłoczenia wykonywany jest ręcznie z najwyższą dbałością o jakość i smak oleju. Zgodnie z filozofią „jedz to co urośnie w Twojej okolicy” używamy ziaren głównie od polskich rolników. Co więcej, nasiona z których tłoczymy oleje są uprawiane w sposób ekologiczny.
Renesans tradycyjnego sposobu tłoczenia olejów
Jeśli jesteście Państwo fanami olejów tłoczonych na zimno, to warto zapoznać się z ich historią. Przede wszystkim trzeba nadmienić, że w tradycyjnej kulturze materialnej olejarstwo aż po XX w. należało obok młynarstwa do najbardziej rozpowszechnionych przemysłów rolno-spożywczych. Wyrób olejów na ziemiach polskich był praktykowany już na początku pierwszego tysiąclecia naszej ery.