Dlaczego tłoczenie na zimno
Stosujemy tradycyjny proces tłoczenia na zimno, temperatura tłoczenia w żadnym momencie nie przekracza 40 °C, co gwarantuje zachowanie cennych właściwości zdrowotnych i smakowych zawartych w ziarnach. Jest to proces powolny i wymagający cierpliwości, podczas którego cyklicznie kontrolujemy parametry, aby mieć pewność, że wytłoczony olej będzie miał najwyższą jakość.
Tłoczymy świeży olej na Twoje zamówienie
W Oleotece tłoczymy małe partie oleju pod konkretne zamówienia. Świeżo wytłoczony olej po krótkim okresie sedymentacji (naturalne opadnięcie osadu na dno naczynia) rozlewany jest do butelek a następnie od razu dostarczany do odbiorców. Olej nie jest poddawany filtrowaniu. W trakcie całego procesu przechowywany jest w lodówce, co pozwala zachować jego świeżość i walory smakowe. Każda butelka jest zabezpieczona banderolą z oznaczeniem daty rozlania oleju do butelek.