PRZEPISY
Jajko faszerowane "Caprese"
- 4 jajka
- ser mozzarella
- kilka liści bazylii
- kilka pomidorów koktajlowych
- sól
- pieprz
- ¼ łyżeczki oleju z czarnuszki i 1 łyżka oleju rydzowego z Oleoteki
Przygotowanie:
- Jajka ugotować na twardo i przekroić na połówki, wyjąć żółtka
- Pomidory, ser mozzarella i żółtka pokroić w kostkę, posiekać bazylię
- Zmieszać oleje i doprawić je solą i pieprzem
- Zmieszane oleje dodać do reszty składników i wszystko wymieszać
- Połówki jajek wypełnić przygotowanym farszem, ozdobić zieleniną i polać olejem dla ozdoby
Podpowiedź
Olej z czarnuszki jest bardzo intensywny – do sałatek należy dodawać go w niewielkich ilościach aby nie zdominował smaku. Warto zmieszać z innym olejem zimnotłoczonym aby uzyskać ciekawy smak.