Oliwa z oliwek extra virgin z chorwackiej ISTRII i włoskiego BARI 

PRZEPISY

Jajko faszerowane "Caprese"

Składniki:
  • 4 jajka
  • ser mozzarella
  • kilka liści bazylii
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • sól
  • pieprz
  • ¼ łyżeczki oleju z czarnuszki i 1 łyżka oleju rydzowego z Oleoteki
 
Przygotowanie:
 
  • Jajka ugotować na twardo  i przekroić na połówki, wyjąć żółtka
  • Pomidory, ser mozzarella i żółtka pokroić w kostkę, posiekać bazylię
  • Zmieszać oleje i doprawić je solą i pieprzem
  • Zmieszane oleje dodać do reszty składników i wszystko wymieszać
  • Połówki jajek wypełnić przygotowanym farszem, ozdobić zieleniną i polać olejem  dla ozdoby
 
Podpowiedź
 
Olej z czarnuszki jest bardzo intensywny – do sałatek należy dodawać go w niewielkich ilościach aby nie zdominował smaku. Warto zmieszać z innym olejem zimnotłoczonym aby uzyskać ciekawy smak.
Oleoteka - Przepisy Przepisy, oleoteka, oleje, miody
« Powrót do listy
Opinie
Szanujemy Twoją prywatność!
Witamy! Stosujemy pliki cookie w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania serwisu. Możemy również wykorzystywać pliki cookie własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, w szczególności dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Korzystanie z analitycznych i marketingowych plików cookie wymaga zgody, którą możesz wyrazić, klikając „Zaakceptuj”. Jeżeli chcesz dostosować swoje zgody dla nas i naszych partnerów, kliknij „Zarządzaj cookies”. Wyrażoną zgodę możesz wycofać w każdym momencie, zmieniając wybrane ustawienia.
Zobacz więcej