PRZEPISY
Koktajl z malin i jeżyn – bomba witaminowa
Lato i jesień to bogactwo świeżych i pysznych owoców jagodowych. Owoce takie jak maliny, jagody, borówki, jeżyny to jedno z najbogatszych źródeł wartości odżywczych dla naszego organizmu (witamin i minerałów). Antyoksydanty zawarte w owocach jagodowych mają właściwości przeciwzapalne i stanowią ochronę dla naszych komórek. Znane są też badania mówiące o tym, że spożywanie owoców jagodowym opóźnia procesy starzenia się organizmu.
Przed przygotowaniem pomyśl dlaczego chcesz przygotować ten koktajl:
- Dla siebie
- Aby pochwalić się przed koleżanką/kolegą
- Dla bliskiej osoby
Koktajl najlepiej udaje się w przypadku odpowiedzi nr 3.
Składniki (na 3-4 porcje)
- 2 garście jeżyn
- 2 garście malin
- 400 ml jogurtu naturalnego (zimny - z lodówki)
- 2 łyżeczki miodu
- 3-4 łyżeczki oleju lnianego z Oleoteki
Przygotowanie
- Przebrać do czysta maliny i jeżyny, pozostawić kilka owoców do ozdobienia koktajlu
- Do pojemnika blendera włożyć jogurt, owoce i miód. Wszystko zmiksować do uzyskania gładkiego koktajlu
- Rozlać do szklanek, do każdej szklanki wlać ok.1 łyżeczki świeżego oleju lnianego z Oleoteki, zamieszać. Warto ozdobić całym owocem i listkiem mięty.
Podpowiedź
Ten koktajl najlepiej smakuje jeśli użyjemy świeżo zebranych owoców. Na okres zimowy warto przygotować się zamrażając nasze ulubione owoce. Zamiast malin lub jeżyn można użyć innych sezonowych owoców – jagód, poziomek, porzeczek, owoców aronii lub truskawek oraz poeksperymentować ze składem. Jednego nie możecie pominąć – świeżo wytłoczonego oleju lnianego z Oleoteki, dzięki któremu koktajl jest jeszcze smaczniejszy, bardziej oryginalny i zdrowszy.