PRZEPISY
Koktajl z jabłek i jarmużu - czyli zielono mi…
Jarmuż uprawiany jest przez ludzi od starożytności, uważany jest za bardzo pożywne warzywo, zawiera silne antyutleniacze, polecany jest w diecie dzieci i osób starszych. Jest bogatym źródłem witaminy C, K, betakarotenu, wapnia, fosforu oraz żelaza. Najlepiej nie poddawać go obróbce termicznej – zachowa wtedy wszystkie swoje cenne właściwości.
Składniki (na 3-4 porcje)
- 6 jabłek
- 10 liści jarmużu
- Pasek świeżego imbiru
- 3-4 łyżeczki miodu
- 3-4 łyżeczki oleju lnianego z Oleoteki
Przygotowanie
- Jabłka obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, jarmuż umyć i oddzielić miękkie części liścia od twardego ogonka. Do koktajlu użyć tylko miękkich liści jarmużu, jędrnych i bez żółtych przebarwień.
- Wycisnąć sok z dwóch jabłek
- Do pojemnika blendera wlać sok z 2 jabłek, dodać pozostałe pokrojone jabłka, liście jarmużu, starty imbir oraz miód. Wszystko zmiksować.
- Koktajl rozlać do szklanek, do każdej szklanki dodać ok.1 łyżeczki świeżego oleju lnianego z Oleoteki, zamieszać.
Podpowiedź
Zachęcamy aby użyć liści jarmużu z własnego ogródka lub ze sprawdzonego źródła, najlepiej z uprawy ekologicznej. Jarmuż jest warzywem bardzo odpornym na mróz, wytrzymuje w ogródku do stycznia, nawet do wczesnej wiosny.
Dodatek oleju lnianego powoduje, że zawarta w jarmużu witamina K jest zdecydowanie lepiej wchłaniana przez organizm.
Koktajl z jarmużu należy pić powoli, bez zbędnego pośpiechu - przygotować się na radykalną poprawę nastroju.