Czarnuszka jako pogromca alergii i astmy

Czarnuszka 4
25.02.2020

Czarnuszka – skąd pochodzi?

Jak powszechnie wiadomo tradycyjna medycyna wykorzystuje wiele roślin jako zamienniki syntetycznych leków dostępnych niemalże na każdym kroku. Jedną z takich roślin jest niewątpliwie czarnuszka ( łac. Nigella sativa), znana również jako czarnuszka siewna, czarnuszka ogrodowa lub czarny kmin. Kraje, w których od zawsze uprawia się czarnuszkę to głównie Indie, Egipt, Pakistan Syria, Turcja, Arabia Saudyjska i od jakiegoś czasu Polska.

To właśnie tam ekstrakty, wywary i oleje z czarnuszki były i są stosowane w leczeniu chorób związanych z układem oddechowym, chorób żołądka, jelit, wątroby czy układu odpornościowego. Zresztą jej spożywanie gwarantowało ogólnie dobre samopoczucie.

Właściwości czarnuszki i oleju z czarnuszki

Wykazano, że nasiona oraz olej z czarnuszki:
  • obniża ciśnienie; 
  • walczy z cukrzycą;
  • wspomaga walkę z nowotworami; 
  • ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne;
  • ma właściwości  przeciwutleniające i co najważniejsze w przypadku alergii rozszerza oskrzela ułatwiając oddychanie.

Olej z czarnuszki dla alergików i astmatyków

We współczesnych czasach jest niewielu szczęśliwców, którzy nie borykają się z reakcjami alergicznymi. Nie mówimy tu tylko o katarach, ale również zmianach skórnych, czy problemach żołądkowych. Generalnie nasz system odpornościowy jest w dużo gorszej kondycji poprzez niewłaściwe odżywianie i spożywanie produktów bez prawdziwych wartości odżywczych, nietolerancje pokarmowe, zanieczyszczenie środowiska, czynniki genetyczne i zwykły stres towarzyszący nam w codziennym życiu. Dlatego nie odrzucajmy daru od natury jakim jest czarnuszka i wytłoczony z niej na zimno olej.

To właśnie zawarty w czarnuszce TYMOCHINON (30-48% ) i NIGELLON są największym przyjacielem wszystkich alergików. Alergiczne zapalenie błony śluzowej ( dla wielu to pierwsze zwiastuny wiosny – katar, kaszel, „pociąganie nosem” ) można skutecznie zmniejszyć lub nawet wyeliminować stosując ziarenka i olej z czarnuszki. Przeprowadzono badania, które wykazały jej wpływ po dwóch pierwszych tygodniach stosowania preparatów z czarnuszki: 
  • zmniejszenie zatorów śluzowych nosa, 
  • złagodzenie swędzenia  i uciążliwego „smarkania”, 
  • zmniejszenie ilości kichnięć  i przyspieszenie odnowy podrażnionej  błony śluzowej. 
Co najważniejsze nie zaobserwowano żadnych negatywnych efektów ubocznych, a wręcz brak uciążliwych objawów alergii – któż z nas lubi wieczne smarkanie, zaczerwieniony i bolący nos, swędzenie w gardle i załzawione oczy. Wyeliminowanie tych niedogodności wręcz spowodowało poprawę samopoczucia i nastroju. Ot taka pigułka szczęścia

Idąc dalej i stosując olej z czarnuszki w przypadku alergii pokarmowych istnieje duża szansa na zniwelowanie, a nawet wyeliminowanie dolegliwości ze strony układu pokarmowego, które są reakcją na wszelkiego typu alergie pokarmowe. Wiele osób stosuje olej z czarnuszki zewnętrznie jako zamiennik maści w przypadku alergii skórnych, czyli zaczerwienienia i swędzenia skóry.

Olej z czarnuszki ma również swój udział w przypadku leczenia astmy. Wiele reakcji alergicznych obciąża górne drogi oddechowe i powoduje astmę, zapalenie oskrzeli – które może przejść w zapalenie płuc i mocno uciążliwy kaszel. Dlatego zawarty w oleju z czarnuszki TYMOCHINON (właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające) w połączeniu w zawartym w oleju z czarnuszki NIGELLONEM (działanie przeciwhistaminowe i rozszerzające oskrzela), pomagają zmniejszyć obrzęk i rozluźniają tchawicę. Dla każdego astmatyka, to bardzo ważna rola oleju z czarnuszki. Dzięki temu oddycha im się lepiej i łatwiej. Pamiętajmy też, że nasionka i olej z czarnuszki działają w sposób naturalny i delikatny (na cuda trzeba poczekać kilkanaście dni) i dzięki temu nie zauważono skutków ubocznych, czy jakichkolwiek nietolerancji obecnych przy stosowaniu niektórych innych metod.
Stosując z olej z czarnuszki dajemy sobie szansę na łatwiejsze przejście chorób górnych dróg oddechowych. Może się okazać, że regularne picie oleju z czarnuszki w okresie najbardziej wzmożonym i alergiom sprzyjającym odciąży nas od wielu uciążliwych skutków z tym związanych. Może warto więc zaufać magicznej mocy darów z natury i dać szansę naturalnej medycynie nim całkowicie damy się pochłonąć w świecie syntetycznych leków i wykonanych budżetów koncernów farmaceutycznych? 

Olej z czarnuszki dawkowanie

Olej z czarnuszki ma mocny smak i aromat. Najlepiej przyjmować go dwa-trzy razy dziennie – pełną łyżeczkę każdorazowo do posiłku. Jeżeli jesteś - tak jak my smakoszem tego oleju możesz pić go bezpośrednio z łyżeczki. Więcej o tym przeczytasz tutaj - olej z czarnuszki.

Jaki olej z czarnuszki wybrać?

  • Tylko i wyłącznie tłoczony na zimno i obowiązkowo z małej olejarni;
  • Musi być świeży i trafić do Państwa dzień, dwa po wytłoczeniu – tylko wówczas zachowuje wszystkie właściwości. Dobry olej z czarnuszki to olej, który dwa dni wcześniej był jeszcze ziarenkiem;
  • Temperatura tłoczenia poniżej 40 stopni C – wyższa niszczy bogactwo zawartych tam NNKT;
  • NIEDOPUSZCZALNA jest rafinacja. Muszą być niefiltrowane i nieoczyszczone!
  • Olej z czarnuszki musi być zawsze w lodówce bez dostępu światła słonecznego. Sklepowa półka nie jest odpowiednim miejscem. To klient musi poczekać na olej, a nie olej na klienta;
  • Zwróć uwagę na proces tłoczenia: ważne, by olej tłoczony był na zimno w temperaturze maksymalnie 40 stopni.

Gdzie kupić dobry i wartościowy olej z czarnuszki?

Jeżeli chodzi o naszą Oleotekę to jesteśmy do Państwa dyspozycji. Nasz olej z czarnuszki jest zawsze świeży i wytłoczony na zimno. Nie ma tu żadnych dodatków i chemii, ani syntetyków – bo nie ma takiej potrzeby. Zawsze można do nas zadzwonić 664 354 845, napisać biuro@oleoteka.pl, lub odwiedzić nasza stronę oleoteka.pl będziemy tam dla Państwa.

Świeży olej z czarnuszki tłoczony na zimno 250 ml
Opinie