Olej z czarnuszki tłoczony na zimno

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno z małej, rodzinnej tłoczni Oleoteka.

Czarnuszka przywędrowała do Polski i Europy z terenów Azji Mniejszej. W Polsce jej uprawa rozpoczęła się w stosunkowo niedawnym czasie. Ziarenka czarnuszki charakteryzują się kolorem doskonałej czerni. W naszej małej olejarni olej z czarnuszki tłoczymy w niskiej temperaturze nie przekraczającej 35 °C. Tłoczymy tylko na bieżąco, nigdy zapas. Nasi Odbiorcy otrzymują olej świeży 2-3 dni po wytłoczeniu. W Oleotece produkujemy olej z czarnuszki bez filtrowania i oczyszczania po to, abyście otrzymali Państwo produkt, który zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Nasz olej z czarnuszki od momentu wytłoczenia przechowywany jest w temperaturze 4-10 °C.

Więcej na temat co to są oleje tłoczone na zimno TUTAJ

Dlaczego warto stosować olej z czarnuszki z OLEOTEKI?

W naszej Oleotece wszystko, co w dzisiejszym świecie wymaga zaawansowanej technologii, zastąpiliśmy pracą naszych rąk. To tak jakby cofnąć się do czasów, kiedy nie było maszyn, robotów i komputerów. Pracujemy tak jak to „drzewniej” bywało. Sami więc tłoczymy olej, rozlewamy do butelek i etykietujemy. Nie ma u nas linii produkcyjnych ani automatów. Dzięki temu mamy pełną kontrolę nad każdym naszym produktem, który do Was trafia, a Wy macie 100% gwarancji, że używacie najlepszy produkt.

Sprawdzone ziarna - Olej z czarnuszki tłoczony na zimno z Oleoteki tłoczony jest z ziaren polskich i indyjskich. Zarówno jedne jak i drugie pochodzą ze sprawdzonego źródła. Olej z ziaren polskich ma ostrzejszy smak i zapach zaś olej z ziaren indyjskich jest nieco łagodniejszy. Można powiedzieć, że olej z czarnuszki polskiej jest dla fanów żywności lokalnej (to my) a z czarnuszki indyjskiej dla fanów nasion orientalnych. Właściwości obu olejów są takie same.

Odpowiednie tłoczenie - bardzo powoli zamieniamy ziarna czarnuszki w aromatyczny olej o czarno brązowym kolorze. Nasza olejarnia i my pachniemy tego dnia wyjątkowo intensywnie. Sedymentujemy, nie filtrujemy - dzięki temu nasz olej z czarnuszki staje się klarowny w naturalny sposób, zachowując najlepsze właściwości zdrowotne i odżywcze. Jesteśmy małą manufakturą i cały proces toczenia odbywa się ręcznie. Każdy olej z czarnuszki, który trafia do Waszych rąk najpierw musi być zaakceptowany przez nas. Jesteśmy bardzo surowi w ocenie więc na pewno tłoczony na zimno olej z czarnuszki będzie najwyższej jakości.

Niska temperatura - od momentu wytłoczenia nasz olej z czarnuszki jest przechowywany w temperaturze 4-10 °C - to konieczny i niezbędny warunek aby zachował on swoje właściwości.

Gwarantowana świeżość – nigdy nie tłoczymy na zapas, nie mamy stanów magazynowych, dlatego na nasz olej z czarnuszki trzeba czasami poczekać dzień lub dwa. Z doświadczenia wiemy, że warto!

Bezpieczna wysyłka – przed wysyłką zawsze olej z czarnuszki jest mocno schładzany i umieszczony w opakowaniu styropianowym. Wysyłki realizujemy za pomocą poczty kurierskiej DHL. Zamówienia realizujemy od poniedziałku do czwartku po to aby oleje nie leżały w magazynie przewoźnika przez weekend.

ILE WARTE JEST „ZŁOTO FARAONÓW” CZYLI O WŁAŚCIWOŚCIACH OLEJU Z CZARNUSZKI

Zdrowotne właściwości oleju z czarnuszki.

Olej z czarnuszki siewnej zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Odgrywają one niezwykle ważną rolę w organizmie – są niezbędne w procesie oddychania komórkowego i do stabilizacji błon komórkowych. Kwasy te poprawiają przemianę materii i regulują krążenie krwi a także zabezpieczają przed nadmiernym gromadzeniem się tłuszczu.

Tradycyjnie w krajach wschodnich olej z czarnuszki był stosowany w celach leczniczych. Ze względu na swoją wysoką skuteczność przyjął się także w krajach zachodnich. Polecają go dietetycy, zielarze i lekarze. Olej ten wykazuje silne właściwości przeciwpasożytnicze, antybakteryjne i przeciwgrzybicze.

Na co stosuje się olej z czarnuszki?

- w zaburzeniach trawienia, przeciw wzdęciom, problemom gastrycznym

- na alergie, w astmie oskrzelowej i stanach zapalnych

- w leczeniu cukrzycy

-w leczeniu chorób nowotworowych

- przy obniżonym nastroju

- na łuszczycę i atopowe zapalenie skóry

- w leczeniu infekcji

- przy nadciśnieniu

- na bóle i zapalenia stawów

Liczne publikacje naukowe informują także o wykorzystaniu oleju z czarnuszki w profilaktyce i terapii chorób nowotworowych.

Więcej o właściwościach zdrowotnych oleju z czarnuszki TUTAJ

Olej z czarnuszki na odporność

Problemy z układem odpornościowym dotyczą coraz większej liczby osób nawet w krajach wysoko. Zanieczyszczone środowisko, krótki sen, stres, brak ruchu i zła dieta osłabiają nasz układ odpornościowy i zwiększają podatność na choroby typu: alergie, przeziębienia, grzybice, problemy z drogami oddechowymi, infekcje skórne, zaburzenia układu trawienia, ciągłe zmęczenie. Źródłem tych problemów są zaburzenia układu immunologicznego (systemu odpornościowego) w organizmie. Dla osób z w/w problemami zalecane jest stosowanie oleju z czarnuszki siewnej. Kuracja z tego oleju przynosi znaczne złagodzenie dolegliwości i powoduje wzmocnienie sił obronnych organizmu. Zawarty w oleju z czarnuszki Tymochinon – w bardzo wysokim stężeniu 30-48% - ma miedzy innymi działanie przeciwzapalne i zwalczające wolne rodniki. Jak już powszechnie wiadomo, to właśnie stany zapalne i niszczące organizm wolne rodniki maja negatywny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego bogaty w tymochinon olej z czarnuszki, w duże mierze przyczynia się do poprawy naszego zdrowia i odporności. Musimy dbać o to w szczególny sposób, ponieważ u każdego z nas z wiekiem układ odpornościowy działa gorzej jeżeli nie jest odpowiednio wspomagany i motywowany do wytwarzania mechanizmów obronnych. Picie tłoczonego oleju z czarnuszki z małej rodzinnej olejarni powinno być takim samym nawykiem jak jedzenie świeżych warzyw i owoców, czy picie wody każdego dnia.

Czy olej z czarnuszki jest dobry na alergię?

Alergie są spowodowane zbyt wrażliwym układem odpornościowym. Jest to więc kolejny argument aby dbać i wzmacniać układ imunnologiczny olejem z czarnuszki tłoczonym na zimno. Jak już wiemy olej z czarnuszki, działa wzmacniająco na układ odpornościowy i przynosi bardzo dobre efekty w zwalczaniu alergii. Warunkiem jest rozpoczęcie kuracji olejem przed zaczęcie kuracji przed rozpoczęciem okresu największego nasilenia alergenów. Pamiętajmy, że olej z czarnuszki działa w sposób naturalny co oznacza, że na efekt należy poczekać kilka dni. Warto też wspomnieć, że nie zauważono żadnych skutków ubocznych stosowania oleju. Zaobserwowano natomiast zmniejszenie lub ustępienie takich objawów alergii jak: swędzenie nosa i oczu, katar sienny, przekrwienie błony śluzowej nosa, kichanie. Pisząc o właściwościach antyalergicznych oleju z czarnuszki kolejny raz należy wspomnieć o zawartym w nim tymochinonie (działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie), ale również o nigellonie, który ma działanie przeciwhistaminowe i rozszerzające oskrzela. Tym samym zmniejsza obrzęk i rozluźnia tchawicę, co każdemu alergikowi pozwala lepiej i łatwiej oddychać. Warto stosować olej z czarnuszki, ponieważ łagodniej przejdziemy choroby górnych dróg oddechowych takie jak alergia, astma, zapalenie oskrzeli. Picie tłoczonego na zimno oleju z czarnuszki z Oleoteki, w znacznym stopniu odciąży nas od wielu uciążliwych skutków związanych z tymi chorobami.

Więcej jak walczyć z alergią TUTAJ

Olej z czarnuszki na atopowe zapalenie skóry - AZS?

Atopowe zapalenie skóry to zespół objawów, które pojawiają się w różnych okresach na dłuższy lub krótszy czas. AZS ma podłoże immunologiczne. Leczenie zazwyczaj polega na jego złagodzeniu lub odsunięciu w czasie jego nawrotu. Przykre uczucie swędzenia, zaczerwienienia skóry (liszaje) oraz strupy w miejscach, które są często drapane to są bardzo nieprzyjemne objawy. Zdecydowanie olej z czarnuszki jest pomocny przy tego typu schorzeniu. Przyczyną atopowego zapalenia skóry jest jej wysuszenie (zbyt mała produkcja tłuszczu, a to powoduje słabsze zatrzymanie wody i utrzymanie stałego oraz właściwego nawilżenia). Skóra staje się sucha oraz szorstka i zaczyna swędzieć. Najczęstszym preparatem na AZS są wszelkiego rodzaju maści, balsamy i nawilżacze przeznaczone właśnie do tego rodzaju schorzeń. Olej z czarnuszki z Oleoteki ma tę przewagę, że można go stosować zewnętrznie, ale również walczyć z AZS spożywając go regularnie każdego dnia. Olej z czarnuszki nie dosyć, że działa od zewnątrz i wewnątrz, to nie jest sterydem i nie powoduje żadnych skutków ubocznych.

Czy olej z czarnuszki można podawać dzieciom?

Olej z czarnuszki zimnotłoczony, to ulubiony olej rodziców, którzy borykają się częstymi zachorowaniami u swoich dzieci. Cenią go przede wszystkim za to, że pomaga rozwiązać wiele problemów związanych z odpornością i alergią dziecięcą. Rodzice stosują olej z czarnuszki na alergię pokarmową oraz skórną (duża zawartość tymochinonu), wspomagają leczenie nim astmy u dzieci oraz AZS – atopowego zapalenia skóry. Nasi klienci, podają swoim dzieciom olej z czarnuszki na wzmocnienie odporności. Stosowany systematycznie olej z czarnuszki sprawdza się w tej roli znakomicie. Można go stosować również zewnętrznie. Pamiętajmy jednak, o zrobieniu próby na niewielkiej powierzchni ciała, aby mieć 100% pewności, ze olej z czarnuszki nie spowoduje podrażnienia. Muszą temu oczywiście towarzyszyć inne działania jak np. ruch, zdrowa dieta, dobry sen. Olej z czarnuszki można podawać dzieciom od 1 roku życia zaczynając od kilku kropel dziennie.

Olej z czarnuszki przy problemach skórnych i w kosmetyce

Czarnuszka, oprócz zastosowań wewnętrznych odgrywa także niebagatelną rolę w kosmetyce gdzie olej ten jest stosowany do pielęgnacji suchej, wrażliwej i łuszczycowej skóry oraz w leczeniu trądziku i infekcji skórnych, a także w leczeniu chorób paznokci (wzmacnia) i włosów (zapobiega wypadaniu). Olej z czarnuszki zimnotłoczony jest bogaty w witaminę E, witaminę F, biotynę oraz sterole, zawiera także witaminę K. W jego składzie znajdziemy również cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas. Pomaga zlikwidować łupież, zmiany łuszczycowe, trądzik czy wypryski skórne. W przypadku chorób skórnych stosuje się olej z czarnuszki bezpośrednio na skórę lub na włosy. Pomaga w leczeniu AZS. Nasiona i olej z czarnuszki to popularny dodatek do wielu kosmetyków choć z reguły stanowi on tylko kilka procent składu preparatu. Stosując olej z czarnuszki jako samodzielny kosmetyk dajemy naszemu ciału 100 % dobroczynnej mocy tego naturalnego oleju.

Olej z czarnuszki - jak stosować?

Olej z czarnuszki z Oleoteki jest zawsze świeżo wytłoczony i przechowywany według określonych zasad i standardów. Dlatego jego smak znacznie różni się od olejów ze sklepowych półek. Olej z czarnuszki ma bardzo mocny i nieco gorzki smak dlatego nie każdy jest w stanie od razu go zaakceptować.

Podajemy kilka sposobów jak stosować olej z czarnuszki:

1. W towarzystwie zagęszczonego syropu z malin – najlepiej własnej produkcji.

2. Mieszając go z miodem od sprawdzonego pszczelarza.

3. Dodając dosłownie kilka kropel do twarogu, sałatek o wyrazistym smaku, winegret czy sosów na zimno podawanych do mięs.

Można go też pić bezpośrednio łyżeczką. W takim wypadku warto zacząć od mniejszych dawek aby organizm przyzwyczaił się do nowego smaku.

Dawkowanie oleju z czarnuszki

Zalecane ilości to jedna – dwie łyżeczki u osób dorosłych (1 rano, 1 wieczorem). Jeżeli chodzi o dzieci to ¼ do pół do łyżeczki dziennie w zależności od wieku dziecka.

Jak przechowywać olej z czarnuszki tłoczony na zimno?

Zawsze w lodówce, zawsze w szklanej ciemnej i oryginalnej butelce, szczelnie zamknięty. Olej z czarnuszki tłoczony na zimno ma termin przydatności - 6 miesięcy. Najlepszy olej z czarnuszki to olej świeży, który trafia do klienta niemalże zaraz po wytłoczeniu (1-4) dni.

Gdzie kupić olej z czarnuszki?

Warto skorzystać z oferty małej olejarni OLEOTEKA z Piły. Nasz olej z czarnuszki tłoczymy tylko pod zamówienie - nigdy na zapas. Olej z Oleoteki to sprawdzony produkt, który jest przechowywany w odpowiednich warunkach ( 4-10 °C) i wysyłany do klientów w opakowaniu termicznym od poniedziałku do czwartku pocztą kurierską.

Służymy Państwu pomocą i dobrą radą od poniedziałku do piątku od 8.00 - 16.00 tel. 664 354 845 lub pod adresem mail biuro@oleoteka.pl .

Pomożemy wybrać właściwy olej, opowiemy więcej o jego zaletach i zastosowaniu.

poczytaj na naszym blogu
Olej do kupienia tutaj