Energia ze śniadania

sniadanie
11.05.2020

Brak energii z samego rana

Każdemu z nas zdarzają się dni kiedy brakuje nam energii, nie mamy na nic siły. Mimo, że spaliśmy 8 godzin, rano zjedliśmy obfite śniadanie i wypiliśmy kawę to ziewamy już kilkanaście minut później. Często takie samopoczucie lubimy przypisywać np. pochmurnej pogodzie - ale co gdy przydarza się nam to zbyt regularnie? Odpowiedzią może (ale nie musi) być właśnie to ‘obfite’ śniadanie. 
Za dużo węglowodanów

Jednym z najbardziej popularnych elementów śniadania, szczególnie w naszej kulturze, jest pieczywo. Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez kromki chleba z masłem albo świeżej bułki z dżemem czy miodem. W ten sposób możemy doprowadzać do sytuacji, kiedy nasze śniadania składają się w dużej mierze z węglowodanów (co gorsza z cukrów prostych w przypadku białego pieczywa i dżemu). Sprawia to, że po zjedzeniu takiego śniadania nasz poziom cukru we krwi szybko wzrasta (razem z poziomem insuliny) aby chwilę później spaść oraz spowodować uczucie zmęczenia i senności. Co więcej, spadek poziomu cukru powoduje, że znowu chce się nam jeść - a przecież niedawno jedliśmy śniadanie! Aby uniknąć takich sytuacji dobrym pomysłem jest ograniczenie ilości spożywanych węglowodanów na śniadanie.

Śniadanie białkowo-tłuszczowe

Między innymi dlatego właśnie coraz większą popularnością cieszą się śniadania białkowo-tłuszczowe. Istnieje wiele zalet (mniej lub bardziej naukowo potwierdzonych) śniadań bez węglowodanów (lub z mocno ograniczoną ich ilością) takich jak:

  • długotrwałe uczucie sytości
  • mniejsze skoki poziomów cukru i insuliny w ciągu dnia (polecane np. dla cukrzyków)
  • łatwiejsze spalanie tkanki tłuszczowej
  • poprawa jakości snu

Mogą one być częścią diet wysokotłuszczowych (takich jak dieta Kwaśniewskiego lub popularna ostatnio dieta ketogeniczna) ale również osoby stosujące bardziej zbilansowane podejście (bez rezygnacji z węglowodanów) mogą z powodzeniem stosować je w swojej kuchni, aby osiągać wymienione wyżej rezultaty - rezygnując z węglowodanów na śniadanie nie musimy rezygnować z ich jedzenia w dalszej części dnia.

Co zamiast chleba?

Poprawa nawyków żywieniowych może być również dobrą okazją do odkrywania nowych pomysłów na smaczne i pożywne posiłki. Rezygnując z energii z węglowodanów powinniśmy ją zastąpić energią z produktów bogatych w tłuszcze i białka. Dobrym pomysłem na niskowęglowodanowe śniadanie może być jajecznica lub omlet, urozmaicone prostą sałatką z ulubionych warzyw z dodatkiem zimnotłoczonego oleju roślinnego albo orientalna shakshuka - możliwości jest naprawdę sporo. W ten sposób nie tylko ograniczamy liczbę węglowodanów, ale jednocześnie wzbogacamy swoją dietę w inne bardzo ważne dla nas składniki takie jak witaminy i minerały czy kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6.

Zachęcamy do zapoznania się z fajnym pomysłem na sałatkę z olejem rydzowym

Szczególną uwagę sugerujemy zwrócić na włączenie do codziennej diety olejów tłoczonych na zimno. Jest to nie tylko dawka bardzo pożywnej, zdrowej energii ale również porcja Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych w tym właśnie Omega-3 i Omega-6. Do wyboru są różne rodzaje olejów tłoczonych na zimno. Najlepiej kierować się swoim gustem kulinarnymi oraz specyficznymi właściwościami danego oleju.

Do poszukiwania dalszych inspiracji zapraszamy do innych artykułów na naszym blogu.

Opinie