PRZEPISY
Sałatka z natki pietruszki - zielone warzywa są w modzie!
Natka pietruszki posiada bardzo dużą ilość witaminy C, żelaza i kwasu foliowego, a także wapń, potas, magnez i cynk. Natka zawiera niezbędny dla nas chlorofil nazywany „zieloną krwią”, działa on antyoksydacyjnie, chroni przed atakiem wolnych rodników, które przyspieszają starzenie się organizmu. Spożywanie natki pietruszki oczyszcza nerki i poprawia przemianę materii.
Regularne spożywanie zielonych warzyw dobrze wpływa na skórę, włosy i paznokcie.
Składniki (na 3-4 porcje)
- 2 pęczki natki z pietruszki
- 3-4 dojrzałe pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju lnianego lub rydzowego z Oleoteki
- 1 łyżeczka octu winnego czerwonego lub białego
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać, pomidory obrać ze skórki drobno pokroić, obrany czosnek rozgnieść i drobno posiekać
- Wszystko przełożyć do głębokiego naczynia, dodać ocet i olej, wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać.
Podpowiedź
Sałatkę można jeść jako samodzielne danie np. z pieczywem lub jako dodatek do głównych dań obiadowych
Kup olej lniany tłoczony na zimno 250 ml lub olej rydzowy tłoczony na zimno 250 ml