NOWOŚĆ - Oliwa Extra Virgin z chorwackiej Istrii 

PRZEPISY

Sałatka z natki pietruszki - zielone warzywa są w modzie!

Natka pietruszki posiada bardzo dużą ilość witaminy C, żelaza i kwasu foliowego, a także wapń, potas, magnez i cynk. Natka zawiera niezbędny dla nas chlorofil nazywany „zieloną krwią”, działa on antyoksydacyjnie, chroni przed atakiem wolnych rodników, które przyspieszają starzenie się organizmu. Spożywanie natki pietruszki oczyszcza nerki i poprawia przemianę materii.
Regularne spożywanie zielonych warzyw dobrze wpływa na skórę, włosy i paznokcie.

 

Składniki (na 3-4 porcje)

  • 2 pęczki natki z pietruszki
  • 3-4 dojrzałe pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju lnianego lub rydzowego z Oleoteki
  • 1 łyżeczka octu winnego czerwonego lub białego
  • Sól i pieprz do smaku
 

Przygotowanie

  • Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać, pomidory obrać ze skórki drobno pokroić, obrany czosnek rozgnieść i drobno posiekać
  • Wszystko przełożyć do głębokiego naczynia, dodać ocet i olej, wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać.
 

Podpowiedź

Sałatkę można jeść jako samodzielne danie np. z pieczywem lub jako dodatek do głównych dań obiadowych

Kup olej lniany tłoczony na zimno 250 ml lub olej rydzowy tłoczony na zimno 250 ml

Oleoteka facebook Poleć ten przepis swoim znajomym

Oleoteka - Przepisy Przepisy, oleoteka, oleje, miody
« Powrót do listy
Opinie