Olej lniany do diety Dr Budwig

Olej lniany do diety Dr Budwig
24.01.2021

Dieta dr Budwig i jej olej lniany budwigowy


W latach pięćdziesiątych ubiegłego stulecia niemiecka biochemik doktor Johanna Budwig rozpropagowała lecznicze właściwości oleju lnianego. Stworzyła swoja dietę znaną w dzisiejszych czasach jako „dieta budwigowa” lub „dieta dr Budwig”.  Wyjaśnijmy dlaczego warto podkreślać walory oleju lnianego budwigowego ? Dlaczego wielu z nas zaczyna sięgać po sprawdzone i szeroko stosowane przez naszych dziadków metody leczenia lub zapobiegania różnorodnym schorzeniom?

Dlaczego jest potrzebna nam dieta dr Budwig?


Przemysł spożywczy i farmaceutyczny, w pogoni za zyskami, wprowadził do naszych domów chemiczne konserwanty, sztuczne barwniki i rakotwórcze składniki. Dzięki półproduktom lub gotowym produktom nafaszerowanym „tablicą Mendelejewa” przygotowanie posiłku nie wymaga długiego czasu i jest maksymalnie uproszczone. Niestety wielu rolników i producentów rolnych poszło z duchem czasu, sypiąc bez skrupułów trujące środki ochrony roślin czy karmiąc zwierzaki sztuczną paszą i antybiotykami. Dlatego choroby cywilizacyjne takie jak nadciśnienie, cukrzyca czy nowotwory są dzisiaj zdiagnozowane w prawie każdej rodzinie. Cierpią na nie zarówno dorośli jak i dzieci. To daje ogromne możliwości koncernom farmaceutycznym do promowania leków, suplementów czy odżywek, które cudownie nas uzdrowią. Jednym słowem możesz jeść niezdrowo i nie zastanawiać się nad jakością produktów, bo po posiłku weźmiesz cudowną tabletkę. Niestety kochani tak to nie działa!
W dzisiejszych czasach musimy dbać o siebie i o najbliższych z dużo większą starannością niż kiedyś. Jesteśmy z każdej strony atakowani reklamami, poradami pseudo naukowców i zapewnieniami wynajmowanych na potrzeby reklam aktorów lub znanych osobowości, że produkt – za polecenie którego otrzymali ogromne honorarium – jest najlepszy i z najwyższej półki. Absurd. Jesteśmy jednostką myślącą więc kierujmy się zdrowym rozsądkiem i zaufajmy temu co dobre i sprawdzone. Na pierwszym miejscu powinna być zasada „ lepiej zapobiegać niż leczyć”.
Wystarczy dzisiaj porozmawiać z osobami starszymi, które pamiętają czasy, kiedy to niemal w każdej wsi tłoczono oleje do bieżącej konsumpcji. Oleje tłoczone na zimno były stałym składnikiem codziennej diety. Nasi dziadkowie nie spotykali się z teoriami dr Budwig, a doskonale wiedzieli, że olej lniany tłoczony na zimno to samo zdrowie i dobro dla ich organizmu. Nie było w tamtych czasach problemu z otyłością, cukrzycą nabytą, nadciśnieniem wynikającym ze stosowania niewłaściwej diety, chorobami skóry, otłuszczoną wątrobą czy chorobami nowotworowymi na taką skalę jak dzisiaj.

Olej lniany budwigowy tłoczony na zimno - jaki najlepszy?


Przeanalizujmy historię oleju budwigwego. Dr Budwig swoje obserwacje  prowadziła w latach pięćdziesiątych ubiegłego stulecia. Warto zainteresować się jaki olej lniany i z jakich ziaren miała do swojej dyspozycji  prowadząc owe badania. Zacznijmy od tego, że w tamtych czasach nie stosowano tak często (jeżeli w ogóle) i na taka skalę oprysków chemicznymi środkami ochrony roślin. Len zasiany w polu wyrastał bez pomocy chemii, zdany na naturalne nawozy i siły natury. Następnie dojrzałe i nasycone olejem ziarenka wrzucano do tłoczarki, aby wycisnąć z nich jak najwięcej złocistego płynu, który trafiał prosto z chłodnej spiżarki, albo lodówki czy na stół kuchenny jako dodatek np. do obiadu. Nieskomplikowany proces powodował, że olej lniany tłoczony na zimno był naprawdę pełen składników odżywczych i dobrych kwasów tłuszczowych.
Wiedząc jak kiedyś tłoczno olej lniany warto zaufać naszej małej olejarni, w której tłoczymy prawdziwy olej lniany budwigowy. Ma to ogromne znaczenie ponieważ dr Budwig jasno określiła jaki powinien być prawdziwy olej budwigowy. Przede wszystkim wytłoczony z odpowiedniego ziarna, które jest wysokolinolenowe czyli bogate w kwasy Omega 3. Dobór odpowiednich nasion lnu to podstawa każdego dobrego oleju lnianego budwigowego. Kolejna zasada – olej lniany musi być tłoczony na zimno w temperaturze tłoczenia nie przekraczającej 40 °C. oraz musi być tłoczony na bieżąco. Lepiej też nie poddawać takiego oleju procesowi filtracji – najlepsze rozwiązanie to sedymentacja czyli powolne opadanie drobin na dno i uzyskiwanie naturalnie klarownego oleju. Dzięki temu olej lniany jest nasycony lignanami czyli związkami, które działają antynowotworowo, są doskonałymi przeciwutleniaczami i regulują metabolizm oraz gospodarkę hormonalna naszego ciała. Lignany to najcenniejszy składnik oleju lnianego! Co jeszcze warto wiedzieć to że olej lniany budwigowy nigdy nie będzie wartościowym olejem jeżeli nie będziemy przechowywać go w lodówce w temperaturze 4-10 °C. Kolejny warunek to przechowywanie go w ciemnych butelkach chroniących przed światłem. Kwasy Omega 3 są bardzo nietrwałe, szybko się utleniają i wymagają niskich temperatur dlatego po otwarciu najlepiej spożyć zawartość butelki w ciągu 4 tygodni. Ważne, aby zwrócić uwagę nie tylko na termin przydatności, ale też aby wiedzieć kiedy olej został wytłoczony i wlany do butelki. Wtedy możemy sami ocenić czy jest świeży czy nie.
Podsumowując: olej lniany budwigowy nie znosi bylejakości. Potrzeba mu do szczęścia dobrego ekologicznego ziarna, powolnego tłoczenia w niskiej temperaturze, szklanej ciemnej butelki i chłodu lodówkowych półek, a nie kurzu sklepowych regałów. Masowa produkcja to zniszczenie jakości, właściwości i dobroczynności oleju lnianego, którego nie można w takim wypadku nazywać budwigowym. Olej lniany budwigowy woli pozostać w tradycyjnej formule. Nadal jest znakiem czasu naszych dziadków: młodych, pięknych, uśmiechniętych i szczupłych z bijącą od nich witalnością i radością życia.

Olej lniany budwigowy – dawkowanie


Olej lniany można dawkować od jednej do nawet ośmiu łyżek w ciągu dnia w zależności od przeznaczenia.
  • Zażywając olej zapobiegawczo pijemy 1-2 łyżek dziennie.
  • W przypadku terapii zdrowotnych stosuje się do 8 łyżek dziennie.
Po prawdziwy olej lniany zapraszamy do naszej małej olejarni Oleoteka gdzie tłoczymy prawdziwy olej budwigowy tylko na świeżo, pod zamówienie klienta.Taki, śweżo wytłoczony olej lniany budwigowy możesz kupić w naszym sklepie.
Olej lniany z Oleoteki ma termin przydatności 3 miesiące od momentu jego wytłoczenia i ta informacja jest umieszczona na etykiecie. Dodatkowo każda butelka jest oznaczona banderolą z datą rozlania oleju do butelki.
I tak na przykład informacja na etykiecie „Najlepiej spożyć przed: 3 kwietnia” oznacza, że olej lniany został wytłoczony 3 stycznia. Zaś informacja na banderoli: Data rozlania: 4 stycznia oznacza, że olej trafił do butelki dzień po wytłoczeniu.

 
Opinie