NOWOŚĆ - Oliwa Extra Virgin z chorwackiej Istrii 

PRZEPISY

Śledziki Babci Ali – od święta i na co dzień

Śledzie marynowane w oleju to tradycyjne danie na polskich stołach. Nadaje się zarówno na specjalne okazje typu imieniny, urodziny jak i do konsumpcji na co dzień. Nie może też ich zabraknąć w Wigilię Bożego Narodzenia i podczas świątecznego biesiadowania.
Jeśli zamiast zwykłego oleju dodamy zimnotłoczony, świeży olej z Oleoteki to danie to uzyska nowy, wykwintny smak. Będziecie zaskoczeni jak mogą smakować śledziki!

 

Składniki (na około 5 porcji, ale wszystko zależy ile kto „wcina”)

  • 500 g śledzi marynowanych – płaty
  • 250g oleju lnianego lub rydzowego z Oleoteki
  • 2 średnie cebule
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • Po kilka ziaren pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
 

Przygotowanie

  • Marynowane płaty śledziowe oczyścić ze skóry, pokroić w drobne paski
  • Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę
  • Umytą natkę pietruszki drobno pokroić
  • Wszystko przełożyć do głębokiego naczynia, dodać ziarna gorczycy, ziela angielskiego i liście laurowe oraz świeżo zmielone ziarna pieprzu, wymieszać dolewając olej lniany lub rydzowy
  • Tak przygotowane śledzie przełożyć do zgrabnych słoiczków i wstawić do lodówki na 12h, gotowe
 

Podpowiedź

Do śledzików pasuje zarówno olej lniany jak i rydzowy. Olej lniany z Oleoteki sprawi, że śledziki będą miały bardziej zrównoważony smak i zapach, zaś olej rydzowy spowoduje, że będą bardziej aromatyczne i pachnące. Palce lizać!

Kup olej lniany tłoczony na zimno 250 ml lub olej rydzowy tłoczony na zimno 250 ml

Oleoteka facebook Poleć ten przepis swoim znajomym

Oleoteka - Przepisy Przepisy, oleoteka, oleje, miody
« Powrót do listy
Opinie