PRZEPISY
Śledziki Babci Ali – od święta i na co dzień
Śledzie marynowane w oleju to tradycyjne danie na polskich stołach. Nadaje się zarówno na specjalne okazje typu imieniny, urodziny jak i do konsumpcji na co dzień. Nie może też ich zabraknąć w Wigilię Bożego Narodzenia i podczas świątecznego biesiadowania.
Jeśli zamiast zwykłego oleju dodamy zimnotłoczony, świeży olej z Oleoteki to danie to uzyska nowy, wykwintny smak. Będziecie zaskoczeni jak mogą smakować śledziki!
Składniki (na około 5 porcji, ale wszystko zależy ile kto „wcina”)
- 500 g śledzi marynowanych – płaty
- 250g oleju lnianego lub rydzowego z Oleoteki
- 2 średnie cebule
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
- Po kilka ziaren pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Przygotowanie
- Marynowane płaty śledziowe oczyścić ze skóry, pokroić w drobne paski
- Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę
- Umytą natkę pietruszki drobno pokroić
- Wszystko przełożyć do głębokiego naczynia, dodać ziarna gorczycy, ziela angielskiego i liście laurowe oraz świeżo zmielone ziarna pieprzu, wymieszać dolewając olej lniany lub rydzowy
- Tak przygotowane śledzie przełożyć do zgrabnych słoiczków i wstawić do lodówki na 12h, gotowe
Podpowiedź
Do śledzików pasuje zarówno olej lniany jak i rydzowy. Olej lniany z Oleoteki sprawi, że śledziki będą miały bardziej zrównoważony smak i zapach, zaś olej rydzowy spowoduje, że będą bardziej aromatyczne i pachnące. Palce lizać!
Kup olej lniany tłoczony na zimno 250 ml lub olej rydzowy tłoczony na zimno 250 ml