PRZEPISY
Koktajl z mango - pomysł na poprawę humoru i nie tylko…
Mango to jeden z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców na świecie, jest bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B, zawiera witaminę A, E i K, jest bogaty w miedź, potas i magnez. Koktajl z mango jest prosty w przygotowaniu, najlepiej smakuje jeśli przygotujemy go w gronie bliskich osób i spożyjemy wspólnie w letnie popołudnie. Dodatek oleju lnianego spowoduje, że zawarte w mango witaminy A, E, i K zostaną lepiej przyswojone przez organizm (witaminy potrzebują „dobrego” tłuszczu aby się rozpuścić).
Składniki (na 3-4 porcje)
- 1 dojrzałe mango
- 400 ml jogurtu naturalnego (zimny - z lodówki)
- Szczypta mielonego kardamonu
- 2 łyżeczki miodu
- 3-4 łyżeczki oleju lnianego z Oleoteki
Przygotowanie
- Umyć i obrać mango, oddzielić miąższ od pestki, pokroić mango na kawałki
- Do pojemnika blendera włożyć mango, jogurt, zmielony kardamon i miód. Wszystko zmiksować
- Rozlać do szklanek, do każdej szklanki dodać ok.1 łyżeczki świeżego oleju lnianego z Oleoteki, wymieszać. Można ozdobić listkiem mięty.
Podpowiedź
Owoc mango powinien być dojrzały, dość miękki, o ładnie zabarwionej skórce.
Dość zaskakujące jest to jak olej lniany w koktajlu „podkręca” jego smak. Spróbujcie najpierw koktajlu bez oleju a potem z olejem, żeby poczuć różnicę. Koktajl ten jest dobrym sposobem na „przemycenie” oleju dzieciom. Ale uwaga! - jest on tak smakowity, że najprawdopodobniej dzieci będą chciały pić go codziennie.