Oliwa z oliwek extra virgin z chorwackiej ISTRII i włoskiego BARI 

PRZEPISY

Popularny sos do sałatek

Przepis na prosty i szybki w przygotowaniu sos do sałatek przyda się w wielu sytuacjach kuchennych. Składniki można modyfikować w zależności od dania, pory roku czy upodobań domowników lub gości. Jedno jest pewne – bez pysznego oleju tłoczonego na zimno z Oleoteki nie ma sensu się do niego zabierać.

Składniki (na 1-2 porcji):
  • 10 łyżek oleju rzepakowego z Oleoteki,
  • 2 łyżki octu winnego balsamicznego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • ½ łyżeczki miodu,
  • sól, pieprz ziołowy i czarny
Przygotowanie
 
  • Czosnek rozgnieść w prasce
  • Do miseczki wlać ocet, dodać czosnek, musztardę i miód i dokładnie wymieszać, dodać oliwę i wymieszać aż składniki się połączą, doprawić solą i pieprzem
  • Zamiast oleju rzepakowego można użyć innego oleju tłoczonego na zimno (np. rydzowego)
  • Sos można wzbogacić olejem z czarnuszki (1/4 łyżeczki) – będzie dzięki temu bardziej wyrazisty i ostrzejszy
 
Podpowiedź
  • Dzięki użyciu oleju tłoczonego na zimno zamiast oliwy z oliwek Twoja sałatka będzie znacznie bardziej bogata w kwasy Omega 3
  • Codzienne spożywanie porcji oleju tłoczonego na zimno bogatego w kwasy Omega 3 obniża poziom cholesterolu
Oleoteka - Przepisy Przepisy, oleoteka, oleje, miody
« Powrót do listy
Opinie
Szanujemy Twoją prywatność!
Witamy! Stosujemy pliki cookie w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania serwisu. Możemy również wykorzystywać pliki cookie własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, w szczególności dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Korzystanie z analitycznych i marketingowych plików cookie wymaga zgody, którą możesz wyrazić, klikając „Zaakceptuj”. Jeżeli chcesz dostosować swoje zgody dla nas i naszych partnerów, kliknij „Zarządzaj cookies”. Wyrażoną zgodę możesz wycofać w każdym momencie, zmieniając wybrane ustawienia.
Zobacz więcej