PRZEPISY
Popularny sos do sałatek
Składniki (na 1-2 porcji):
- 10 łyżek oleju rzepakowego z Oleoteki,
- 2 łyżki octu winnego balsamicznego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka musztardy,
- ½ łyżeczki miodu,
- sól, pieprz ziołowy i czarny
- Czosnek rozgnieść w prasce
- Do miseczki wlać ocet, dodać czosnek, musztardę i miód i dokładnie wymieszać, dodać oliwę i wymieszać aż składniki się połączą, doprawić solą i pieprzem
- Zamiast oleju rzepakowego można użyć innego oleju tłoczonego na zimno (np. rydzowego)
- Sos można wzbogacić olejem z czarnuszki (1/4 łyżeczki) – będzie dzięki temu bardziej wyrazisty i ostrzejszy
Podpowiedź
- Dzięki użyciu oleju tłoczonego na zimno zamiast oliwy z oliwek Twoja sałatka będzie znacznie bardziej bogata w kwasy Omega 3
- Codzienne spożywanie porcji oleju tłoczonego na zimno bogatego w kwasy Omega 3 obniża poziom cholesterolu