PRZEPISY
Pesto z bazylii
Składniki:
- kilka garści liści bazylii
- 3-4 łyżki orzechów włoskich (lub nasion słonecznika)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 garść natki pietruszki
- sól, pieprz
- 4-5 łyżek oleju konopnego z Oleoteki
Przygotowanie:
- Do blendera wsyp orzechy włoskie i zmiel na drobne części
- Dodaj pozostałe składniki i zmiel w blenderze na drobne części ale tak aby pesto miało niejednolitą konsystencję
- Jeśli jest za gęste dodaj oleju
- Aby mieć pesto na dłużej, włóż je do słoiczka i zalej olejem
Podpowiedź
- Dodatek oleju spowoduje że zawarte w warzywach witaminy A, D, E i K będą lepiej przyswojone przez organizm
- Płatki drożdżowe ze względu na zawartość aminokwasów oraz witamin z grupy B, są szczególnie wartościowe dla wegetarian i wegan