Oliwa z oliwek extra virgin z chorwackiej ISTRII i włoskiego BARI 

PRZEPISY

Pesto z bazylii

Uniwersalny i prosty przepis do wykorzystania na co dzień w domu albo na urodzinowym przyjęciu. Składniki można modyfikować wg upodobań. Przykładowo zamiast bazylii można użyć szpinaku lub pietruszki a zamiast oleju konopnego dowolny olej tłoczony na zimno.
 
Składniki:
  • kilka garści liści bazylii
  • 3-4 łyżki orzechów włoskich (lub nasion słonecznika)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 garść natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 4-5 łyżek oleju konopnego z Oleoteki
 
Przygotowanie:
 
  • Do blendera wsyp orzechy włoskie i zmiel na drobne części
  • Dodaj pozostałe składniki i zmiel w blenderze na drobne części ale tak aby pesto miało niejednolitą konsystencję
  • Jeśli jest za gęste dodaj oleju
  • Aby mieć pesto na dłużej, włóż je do słoiczka i zalej olejem
 
Podpowiedź
 
  • Dodatek oleju spowoduje że zawarte w warzywach witaminy A, D, E i K będą lepiej przyswojone przez organizm
  • Płatki drożdżowe ze względu na zawartość aminokwasów oraz witamin z grupy B, są szczególnie wartościowe dla wegetarian i wegan
Oleoteka - Przepisy Przepisy, oleoteka, oleje, miody
« Powrót do listy
Opinie
Szanujemy Twoją prywatność!
Witamy! Stosujemy pliki cookie w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania serwisu. Możemy również wykorzystywać pliki cookie własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, w szczególności dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Korzystanie z analitycznych i marketingowych plików cookie wymaga zgody, którą możesz wyrazić, klikając „Zaakceptuj”. Jeżeli chcesz dostosować swoje zgody dla nas i naszych partnerów, kliknij „Zarządzaj cookies”. Wyrażoną zgodę możesz wycofać w każdym momencie, zmieniając wybrane ustawienia.
Zobacz więcej