Tłoczymy tylko z polskich ziaren !

PRZEPISY

Sałatka z ogórka

Bardzo orzeźwiająca i bardzo atrakcyjna surówka. Można potraktować ją jako przekąskę miedzy posiłkami, jako surówkę do obiadu albo na kolację dla odchudzających się.
 
Składniki ( dla 2 osób):
  • dwa ogórki szklarniowe
  • pół limonki
  • olej rydzowy z Oleoteki
  • garść nasionek chia
  • pestki granatu ( opcjonalnie)
  • szczypta soli
 
Przygotowanie:
 
  • Ogórka obrać ze skóry. Obieraczką do warzyw pociąć na paski. Ważne, aby paski były bez pestek. Środek zostawiamy jako porcję warzywną do kanapki lub na kolację
  • Układamy pociętego ogórka na talerzu, albo w miseczce, solimy do smaku, posypujemy nasionkami chia i pestkami granatu.  Polewamy świeżo wytłoczonym olejem rydzowym - najlepiej ekologicznym z naszej małej olejarni
 
Podpowiedź
 
Olej rydzowy jest bardzo często stosowany przez mamy jako dodatek do potraw na zimno, ponieważ dzieci najzwyczajniej bardzo go lubią. Olej rydzowy swoim delikatnym aromatem wzbogaci smak wielu potraw. Polubią go szczególnie amatorzy śledzika w oleju.
 
Oleoteka - Przepisy Przepisy, oleoteka, oleje, miody
« Powrót do listy
Opinie
Szanujemy Twoją prywatność!
Witamy! Stosujemy pliki cookie w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania serwisu. Możemy również wykorzystywać pliki cookie własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, w szczególności dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Korzystanie z analitycznych i marketingowych plików cookie wymaga zgody, którą możesz wyrazić, klikając „Zaakceptuj”. Jeżeli chcesz dostosować swoje zgody dla nas i naszych partnerów, kliknij „Zarządzaj cookies”. Wyrażoną zgodę możesz wycofać w każdym momencie, zmieniając wybrane ustawienia.
Zobacz więcej