PRZEPISY
Sałatka z ogórka
Składniki ( dla 2 osób):
- dwa ogórki szklarniowe
- pół limonki
- olej rydzowy z Oleoteki
- garść nasionek chia
- pestki granatu ( opcjonalnie)
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Ogórka obrać ze skóry. Obieraczką do warzyw pociąć na paski. Ważne, aby paski były bez pestek. Środek zostawiamy jako porcję warzywną do kanapki lub na kolację
- Układamy pociętego ogórka na talerzu, albo w miseczce, solimy do smaku, posypujemy nasionkami chia i pestkami granatu. Polewamy świeżo wytłoczonym olejem rydzowym - najlepiej ekologicznym z naszej małej olejarni
Podpowiedź
Olej rydzowy jest bardzo często stosowany przez mamy jako dodatek do potraw na zimno, ponieważ dzieci najzwyczajniej bardzo go lubią. Olej rydzowy swoim delikatnym aromatem wzbogaci smak wielu potraw. Polubią go szczególnie amatorzy śledzika w oleju.