ZAMÓWIENIA, PORADY, PYTANIA 664 354 845 (pon-pt 8-16)

ZESTAW KONESERA

Cena: 153,00 zł
Dodaj opinie o produkcie

ZESTAW KONESERA
6 butelek - Olej lniany, rydzowy, z ostropestu, z czarnuszki, z wiesiołka i rzepakowy w butelkach 250 ml.

Oszczędzasz 10 zł + Darmowa dostawa

Opis produktów

Oleje z ziaren od polskich rolników. Olej z nasion lnu jest znany konsumentom od bardzo dawna, ma wiele właściwości zdrowotnych, gdyż zawiera bioaktywne związki, do których należą niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNTK) oraz lignany. Według literatury olej lniany jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasów tłuszczowych Omega 3, związki te mają fundamentalne znaczenie w funkcjonowaniu organizmu. Wspomagają one m.in. leczenie chorób układu krążenia, miażdżycy, cukrzycy, zapalenia stawów, osteoporozy, zaburzeń neurologicznych, zmniejszają ryzyko raka prostaty. Olej ten charakteryzuje się także korzystną proporcją kwasów Omega 3 do Omega 6, która wynosi 1:0,3.
Olej rydzowy produkowany jest z nasion lnianki (Camelina sativa), rośliny pochodzącej z Bliskiego Wschodu i uprawianej w Europie od ok. 3000 lat. Na ziemiach polskich proces tłoczenia oleju z lnianki był już znany mieszkańcom dawnego Biskupina. Inne znane nazwy tej cennej rośliny olejarskiej to „rydz”, „rydzyk”, „lnicznik”, „lennica”. W nomenklaturze ludowej lnianka nazywana była też Lnem Matki Bożej. Według literatury olej z nasion lnianki zawiera wyjątkowo dużo kwasów tłuszczowych Omega 3 (35 do 40%), co jest niespotykane wśród roślin. Jest także bogaty w antyoksydanty, co przekłada się na długi okres ważności i odporność na jełczenie.
Olej z ostropestu produkowany jest z nasion ostropestu plamistego (Silybum marianum) rośliny pochodzącej z obszaru śródziemnomorskiego Europy, Afryki Północnej, Azji Zachodniej oraz niektórych rejonów Azji Środkowej (Indie, Pakistan). Lecznicze działanie ostropestu znane było w starożytności i średniowieczu. Opisuje go w swoim dziele m.in. żyjąca w XI wieku Hildegarda z Bingen. W literaturze olej z ostropestu znany jest jako specyfik wspierający pracę wątroby oraz oczyszczający organizm z toksyn i szkodliwych substancji. W kosmetyce olej z ostropestu ma podobne zastosowanie jak olej z ogórecznika - nawilża skórę i przyspiesza jej regenerację.
Olej z czarnuszki produkowany jest z nasion czarnuszki siewnej (łac.nigella sativa). Czarnuszka jest to roślina z rodziny jaskrowatych a jej ojczyzną są Irak i Turcja. Uprawiana jest na przyprawy oraz w celach leczniczych. Olej z czarnuszki jest jednym z najcenniejszych olejów na świecie. W starożytności nazywany był m.in. złotem faraonów i uważany za panaceum na wszelkie dolegliwości. Mawiano że leczy wszystko oprócz śmierci. 
Olej z czarnuszki wykazuje silne właściwości przeciwpasożytnicze, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Ceniony jest przez dietetyków, zielarzy i zalecany dla osób mających problemy z alergią i astmą oraz jako specyfik wzmacniający naturalną odporność organizmu. W kosmetyce olej ten jest stosowany do pielęgnacji suchej, wrażliwej i łuszczycowej skóry oraz w leczeniu trądziku i infekcji skórnych a także w leczeniu chorób paznokci i włosów.
Olej z wiesiołka produkowany jest z nasion wiesiołka dwuletniego (łac. Oenothera biennis), który przywędrował do Europy w XVII w. Olej z wiesiołka to bogactwo NNKT- niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 i 6, które odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu poprawnej kondycji zdrowotnej naszego organizmu. Olej z wiesiołka pomaga zapobiegać dolegliwościom związanym z zespołem napięcia przedmiesiączkowego oraz łagodzi typowe objawy menopauzy. Stosuje się go w chorobach układu sercowo-naczyniowego — skutecznie spowalnia proces rozwoju miażdżycy, zmniejsza poziom „złego cholesterolu” i obniża poziom cukru we krwi. Działa wzmacniająco, łagodzi bóle i stany zapalne. Działa pomocniczo w początkowych stanach stwardnienia rozsianego. Ma zastosowanie także przy zaburzeniach przemiany materii, osłabieniu oraz chorobach reumatycznych i układu nerwowego.
Olej rzepakowy jest produkowany z bezerukowej odmiany rzepaku zwanej podwójnie ulepszoną. Olej ten nazywany jest „oliwą Północy” ze względu na jego walory zdrowotne oraz możliwości zastosowania w kuchni. Warto nadmienić, że zawiera on ok. 10 razy więcej Omega 3 niż oliwa z oliwek.
Olej rzepakowy zimnotłoczony charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNTK) oraz idealną, wg dietetyków, proporcją kwasów Omega 6 do Omega 3, która wynosi 2:1. Jest bogatym źródłem witaminy E, K i karotenów przekształcanych w organizmie człowieka w witaminę A oraz bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Jako składnik codziennej diety jest pomocny w profilaktyce zdrowotnej. Pomaga zapobiegać chorobom serca i układu krążenia, obniża poziom „złego cholesterolu”, ułatwia prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Wspomaga także leczenie łuszczycy, stanów zapalnych i chorób autoimmunologicznych.
Olej rzepakowy dzięki kwasom Omega 3 pozytywnie wpływa na stan i kondycję skóry oraz włosów. Poprawia jędrność i gładkość skóry, podnosi skuteczność działania kosmetyków. Nadaje się do pielęgnacji cery suchej, wrażliwej, ze skłonnością do łuszczenia się.

Opinie o produkcie

Nikt jeszcze nie napisał opinii na temat tego produktu. Napisz pierwszą opinię.


Dodaj swoją opinię