Mała manufaktura

Oleoteka powstała z zamiłowania do naturalnej, świeżej i zdrowej żywności. Jest to mała, rodzinna manufaktura, gdzie tłoczy się oleje tradycyjną metodą na zimno. Oleje tłoczone są w niewielkich partiach, pod zamówienie klienta, dzięki czemu zawsze dostarczane są świeże i pachnące. Cały proces tłoczenia wykonywany jest ręcznie z najwyższą dbałością o jakość i smak oleju. Zgodnie z filozofią „jedz to co urośnie w Twojej okolicy” używamy ziaren głównie od polskich rolników. Co więcej, wszystkie nasiona z których tłoczymy oleje są uprawiane w sposób ekologiczny. Dlaczego? Po prostu, takie oleje smakują nam najbardziej i są najlepsze. Dla nas jest to ważne, bo jedzą je nasze dzieci, nasi rodzice i nasi znajomi. Nie uznajemy kompromisów jeśli chodzi o ich i nasze zdrowie.

Jak działa nasza tłocznia i jak powstają naturalne oleje?
W Oleotece tłoczymy oleje metodą na zimno. Dzięki tej tradycyjnej metodzie wytwarzany olej zachowuje wszystkie naturalne, bioaktywne właściwości ukryte w nasionach. Nie stosujemy żadnych dodatków, barwników ani środków przedłużających żywotność. Tak wytworzony olej jest w 100 % naturalny.
Pierwszym etapem procesu jest selekcja i wybór ziarna – musi być ono odpowiednio czyste, jędrne i suche. Dobre ziarno jest podstawą dobrego oleju. Dbamy o dobre relacje z rolnikami – producentami ziaren. Współpracujemy z najlepszymi, świadomymi producentami, pasjonatami naturalnej uprawy roślin.

Tłoczenie odbywa się w wolnobiegowej prasie ślimakowej w optymalnej temperaturze wytłaczanego oleju poniżej 40 °C. Widok kapiącego oleju i jego zapach sączący się po całej olejarni jest jak słuchanie muzyki Chopina w letni wieczór.
Następnie, od razu po wytłoczeniu, olej przechodzi przez proces naturalnej sedymentacji w czasie której klaruje się i dojrzewa do rozlania. Można powiedzieć, że olej „sam decyduje” kiedy jest gotowy do następnego etapu.
Kiedy olej już się na to zdecyduje kolejnym krokiem jest rozlewanie do butelek i etykietowanie. Każda butelka jest indywidualnie oznaczona datą rozlania i datą przydatności do spożycia.
Cały proces jest czasochłonny i wymagający cierpliwości. Od momentu wytłoczenia do rozlania do butelek mija kilka dni. Właściwy przebieg procesu tłoczenia pozwala wydobyć z ziaren szlachetny, dziewiczy olej, pełen walorów smakowych, zapachowych i zdrowotnych.

Jak zachowujemy świeżość oleju?
Oleje tłoczone na zimno nie lubią wysokich temperatur. Dlatego w czasie całego procesu (sedymentacja, przechowywanie w butelkach, dostawa do klienta) stosujemy reżim niskiej temperatury (lodówka i opakowania termoizolacyjne). Wyprodukowany olej dostarczamy do klienta w ciągu kilku dni. Jest to najlepszy sposób na zachowanie pełni walorów odżywczych oleju.