Tłoczymy tylko z polskich ziaren !

Olej rydzowy – niezwykły olej ze zwykłej rośliny

rydzowy-oleoteka
28.11.2019

Czy olej rydzowy robi się z rydzów?



W naszej olejarni najwięcej frajdy mamy ze spotkań z ludźmi. Kiedy widzimy się z klientami na festiwalach kulinarnych czy festynach to najczęściej pytają nas – „Czy olej rydzowy jest produkowany z grzybów?”. Pokazujemy im wtedy małe, rude nasionka lnianki inaczej zwanej rydzykiem i wyjaśniamy, że olej rydzowy tłoczy się z tej dość pospolitej rośliny a nie z grzybów. I wtedy klienci okazują „zdziwienie nr 1”. Rudy lub rdzawy kolor nasion jest powodem takiej a nie innej nazwy oleju. Prawdopodobnie powiedzenie „Lepszy rydz niż nic” wzięło się od tego że olej rydzowy był kiedyś bardzo powszechnie stosowany.

Kolejnym zaskoczeniem („zdziwienie nr 2”.) jest smak oleju rydzowego tłoczonego na zimno. Po jego spróbowaniu słychać westchnienia: „wyśmienity”, „świetny”, „o rany, ale odkrycie”, „nie wiedziałem, że olej może tak smakować”.

Bardzo nas cieszą te reakcje. Kiedy pytamy z czym kojarzy im się smak oleju, klienci odpowiadają, że jest on dla nich czymś nowym ale że wyczuwają smak cebuli, brukselki lub gorczycy. Zachwycają się jego przyjemnym, ujmującym aromatem. Dla mnie jest to zapach kojarzący się z łąką, jesienią i z przyjemnością. A dla Was?

Z kolei dla wielu starszych klientów smak oleju rydzowego zimnotłoczonego to wspomnienie dzieciństwa. W domu ich rodziców lub dziadków olejem rydzowym polewano ziemniaki, maczano w nim chleb, zalewano śledzie. Kiedy dajemy im olej do spróbowania, na ich twarzy pojawia się uśmiech i następuje opowieść o tym jak ich dziadek albo sąsiad tłoczył olej rydzowy i że olej ten był nie lada rarytasem. Miło jest powspominać dzieciństwo.
 

Czy olej rydzowy jest wartościowy?



Ludzie są zauroczeni smakiem i zapachem jego ale pytają się czy olej rydzowy tłoczony na zimno ma jakieś dobre właściwości. Kiedy odpowiadamy następuje „zdziwienie nr 3”. Olej rydzowy charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNTK), które stanowią 90 % zawartości a ponad 50 % z nich to kwasy tłuszczowe wielonienasycone, na które składają się kwasy omega-3 (do 40%) i kwasy omega-6 (do 20%). A więc olej rydzowy jest niemalże tak samo bogaty w kwasy omega-3 jak olej lniany i ten fakt stanowi dla klientów duże zaskoczenie. Jego atutem jest też proporcja w jakiej kwasy omega 6 występują w stosunku do omega-3. Wynosi ona 0,4:1 co daje olejowi rydzowemu miejsce na podium zajęte już przez olej konopny i olej rzepakowy.

Tak więc ten pyszny olej jest też pełen zdrowych właściwości – Zdziwienie nr 3 jest w pełni uzasadnione. W uzupełnieniu należy dodać, ze olej rydzowy zawiera też inne cenne składniki jak przeciwutleniacze, sterole, witaminę A, witaminy z grupy B oraz mikro i makro elementy.
 

Jakie właściwości zdrowotne ma olej rydzowy tłoczony na zimno?



Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe zawarte oleju rydzowym przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu i działają profilaktycznie zmniejszając ryzyko chorób serca i układu krążenia. Pomagają też walczyć z nadwagą. Warto przytoczyć tutaj badania jakie prowadzono w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie. W ich trakcie wykazano, że pacjenci którym przez 2 tygodnie podawano olej rydzowy poziom cholesterolu spadł o 12%. Olej rydzowy działa też stabilizująco na poziom cukru we krwi. Zawartość naturalnych tokoferoli pomaga wymiatać wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się tkanek. Ponadto jego regularne spożywanie korzystnie wpływa na elastyczność skóry. Wykazuje on też działanie ochronne na organy wewnętrzne – wątrobę, trzustkę, serce, nerki i naczynia krwionośne.
 

Przechowywanie i zastosowanie oleju rydzowego zimnotłoczonego



Podczas naszych spotkań na jarmarkach wielu z Was pyta jak stosować olej rydzowy? Dzięki temu, że olej rydzowy zawiera naturalne przeciwutleniacze to jest on bardziej odporny na zepsucie niż olej lniany. Zaleca się go jednak przechowywać w lodówce, w ciemnej, dobrze zakręconej butelce szklanej. Takie przechowywanie oleju rydzowego zabezpieczy go przed wpływem światła i temperatury.

Tak jak inne oleje tłoczone na zimno jego zastosowanie ogranicza się do dań „na zimno” co w praktyce oznacza, że nie można go podgrzewać ani dodawać do gorących potraw. Jego profil smakowy świetnie komponuje się z potrawami do których dodaje się cebulę lub czosnek. Jest doskonałym zamiennikiem masła. Pasuje do kapusty kiszonej, brokułów. Można polewać nim kasze czy ziemniaki. Może zastępować oliwę z oliwek w sałatce typu Caprese (mozzarella z pomidorami). Jego ulubionym środowiskiem są świeża sałata, surówki warzywne czy sosy winegret. Można go dodać do smoothie na bazie buraków, jarmużu, jabłek czy innych owoców.

Kup olej rydzowy tłoczony na zimno 250ml

Jak dawkować olej rydzowy



Profilaktycznie zaleca się spożywać 1-2 łyżki oleju rydzowego dziennie – takie dawkowanie pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Jako dodatek do potraw można go używać bez większych ograniczeń, na pewno nam nie zaszkodzi.

Dla osób, które niezbyt lubią smak oleju lnianego, olej rydzowy będzie idealną alternatywą. Warto go zawsze mieć pod ręką i stosować regularnie z korzyścią dla swojego zdrowia i samopoczucia. Zamawiając olej w małej rodzinnej olejarni możesz przekonać się jak bardzo smak świeżego, ekologicznego, tłoczonego na zimno tradycyjną metodą oleju rydzowego różni się od tego że sklepowej półki.
Opinie
Szanujemy Twoją prywatność!
Witamy! Stosujemy pliki cookie w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania serwisu. Możemy również wykorzystywać pliki cookie własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, w szczególności dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Korzystanie z analitycznych i marketingowych plików cookie wymaga zgody, którą możesz wyrazić, klikając „Zaakceptuj”. Jeżeli chcesz dostosować swoje zgody dla nas i naszych partnerów, kliknij „Zarządzaj cookies”. Wyrażoną zgodę możesz wycofać w każdym momencie, zmieniając wybrane ustawienia.
Zobacz więcej