Olej rydzowy tłoczony na zimno

Z czego jest zrobiony olej rydzowy?

Olej rydzowy jest tłoczony z nasion lnianki, jednej z najstarszych roślin olejarskich. Lnianka nazywana też bywa rydzykiem, rydzem lub lnicznikiem. Nasiona lnianki są koloru rdzawego i stąd wzięła się nazwa olej rydzowy. Jeszcze na początku XX w olej rydzowy był znany na równi z olejem lnianym. Był powszechnie używany i ceniony ze względu na wyśmienite walory smakowe i lecznicze.

Charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNTK) co jest jego wielką zaletą. Dodatkowo jest bogaty w witaminę E, witaminę A oraz witaminę B.

Czy olej z lnianki to jest to samo co olej lniany?

Olej rydzowy inaczej zwany olejem z lnianki jest tłoczony z nasion lnianki siewnej zaś olej lniany z nasion lnu. Są to więc dwa różne oleje aczkolwiek obydwa cechują się bardzo wysoką zawartością kwasów Omega 3 (nieco więcej ma ich olej lniany). Zarówno olej lniany jak i olej rydzowy mają dzięki temu zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Olej rydzowy jest znakomitym zamiennikiem oleju lnianego dla osób, które nie lubią jego smaku. Dodatkowo jest bardziej odporny na jełczenie niż olej lniany.

Jaki olej rydzowy wybrać?

Kupując olej rydzowy warto upewnić się, że pochodzi od zaufanego producenta i jest tłoczony we właściwy sposób. W naszej olejarni trzymamy się tradycyjnej metody wytwarzania. Olej tłoczymy starannie i powoli, kontrolując jego smak i jakość. Trzymamy się kilku reguł, które zapewniają że olej który trafia do naszych klientów jest najwyższej jakości.

Ekologiczne ziarna – olej rydzowy tłoczymy z ekologicznych ziaren lnianki siewnej pochodzących od polskich rolników. Ziarna są wysokiej jakości co gwarantuje wyborny smak i wysokie walory zdrowotne naszego oleju rydzowego.

Odpowiednie tłoczenie – olej rydzowy tłoczymy na zimno, tzn., że nie przekraczamy temperatury 35 °C podczas tłoczenia. Po wytłoczeniu olej poddajemy tylko sedymentacji – bez filtrowania. Dzięki temu nasz olej rydzowy staje się klarowny i przejrzysty, w naturalny sposób zachowując najlepsze właściwości zdrowotne i odżywcze.

Niska temperatura - od momentu wytłoczenia olej rydzowy przechowujemy w temperaturze 4-10 °C – dzięki czemu zapewnione są jego zdrowotne właściwości.

Świeżość gwarantowana – Olej rydzowy tłoczymy na bieżąco pod zamówienia klientów. Nie mamy zapasów magazynowych więc czasami trzeba na niego poczekać 2-3 dni.

Bezpieczna wysyłka – przesyłki wysyłamy pocztą kurierską DHL. Olej jest zapakowany w opakowanie styropianowe i dodatkowo schłodzony przed wysyłką. Oleje wysyłamy od poniedziałku do czwartku. Nie wysyłamy w piątek przed weekendem aby oleje nie leżały w magazynie przewoźnika.

Czy olej rydzowy ma właściwości zdrowotne?

Olej rydzowy oprócz wybitnych walorów smakowych ma też szereg właściwości zdrowotnych. Jest tak za sprawą jego składu – bogactwa nienasyconych kwasów tłuszczowym oraz witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Wysoka zawartość witaminy A, E, witamin z grupy B, ponadto lecytyna, liczne mikro i makroelementy powodują, że olej rydzowy jest bardzo zdrowym i zalecanym składnikiem diety. Może i powinien być regularnie spożywany zarówno przez dorosłych jak i przez dzieci. Jest on bogaty w antyoksydanty co powoduje, że obniża poziom markerów odpowiedzialnych za stany zapalne. Wiadomo też, że regularne spożywanie oleju z lnianki efektywnie wzmacnia pracę serca i polepsza funkcjonowanie systemu krążenia. Dzieje się tak właśnie za sprawą kwasów omega-3 i omega-6, które to kwasy są uznawane za niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu. Dzięki ich zawartości olej rydzowy skutecznie reguluje też poziom cholesterolu ogółem oraz zmniejsza poziom cholesterolu LDL (zwanego „złym”). Dodatkowym efektem regularnego spożywania oleju rydzowego jest normalizacja poziomu cukru we krwi. Wysoka dawka kwasu omega-3 ma również istotny wpływ na działanie układu autoimmunologicznego – wzmacnia siły obronne organizmu i powoduje, że mamy większą odporność na infekcje i zakażenia. Naturalny olej rydzowy chroni narządy odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie organizmu a tym samym wpływa na nasze codzienne samopoczucie, wspierając pracę wątroby, trzustki, nerek i jelit.

Ponadto, co może wywołać u niektórych zdziwienie, olej rydzowy redukuje ryzyko otyłości. Będąc tzw zdrowym tłuszczem o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych powoduje, że nasz organizm ma lepszy metabolizm oraz lepszą perystaltykę jelit. Dzięki temu nasz układ pokarmowy lepiej sobie radzi z właściwym przyswajaniem pokarmów.

W związku z tym, iż w naszej diecie spożywamy stosunkowo mało produktów, które są źródłem kwasów omega-3 (m.in. ryb morskich) to każdy z nas powinien włączyć olej rydzowy do swojej diety. Dotyczy to zwłaszcza wegetarian i wegan, dla których olej ten jest znakomitym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych do organizmu.

Podsumujmy zatem na co pomaga olej rydzowy:

Na co pomaga olej rydzowy:

1. Zmniejsza poziom cholesterolu LDL.

2. Działa korzystnie na serce, naczynia krwionośne i inne organy wewnętrzne.

3. Stabilizuje poziom cukru we krwi.

4. Posiada właściwości antyoksydacyjne i opóźnia procesy starzenia się komórek.

5. Łagodzi objawy artretyzmu i reumatyzmu.

6. Pomaga w walce z nadwagą.

Wpływ oleju rydzowego na urodę

Z uwagi na wysoka zawartość kwasu omega-3, antyoksydantów oraz witamin E i A olej rydzowy można z powodzeniem stosować w kosmetyce. Znajduje zastosowanie do nawilżania i zmiękczania skóry. Może być używany jako naturalny, domowy sposób na problemy skórne i kosmetyczne. Antyoksydanty i witamina E powodują, że skóra wolniej się starzeje. Pielęgnacja olejem rydzowym zmniejsza utratę wody przez naskórek i zwiększa elastyczność skóry. Warto go stosować na skórę i włosy zwłaszcza w okresie letnim kiedy skóra jest zmęczona słońcem i przesuszona.

OLEJ RYDZOWY – NIEZWYKŁY OLEJ ZE ZWYKŁEJ ROŚLINY

Olej rydzowy w kuchni - jak stosować olej rydzowy?

Olej rydzowy to olej z charakterem, jest wyrazisty w smaku i zapachu. Jest przeznaczony do spożycia na zimno. Nie należy używać go do smażenia, podgrzewania potraw ani gotowania. Można go dodać do potrawy na ciepło bezpośrednio przed jej spożyciem.

Kilka pomysłów - przepisów do czego można użyć olej rydzowy:

1. Do maczania chleba staropolskim zwyczajem.

2. Do kapusty kiszonej – olej rydzowy nada jej wyjątkowy smak.

3. Do sałatek, surówek ze świeżych warzyw, jako składnik sosów vinegret – olej pozwoli na

wchłonięcie witamin zawartych w warzywach.

4. Do przygotowania śledzików z olejem

5. Jako okrasa do ziemniaków, kasz, makaronów, brokułów.

6. Do zrobienia majonezu domowym sposobem.

Olej rydzowy z Oleoteki jest zawsze tłoczony na świeżo i jest przechowywany w lodówce. Jego smak jest na tyle unikalny, że każdy kto go raz spróbuje będzie do niego wracał z przyjemnością.

Dawkowanie oleju rydzowego

Jako dodatek do potraw można go używać bez specjalnych ograniczeń. Pijąc samodzielnie zalecane ilości to 1 do 2 łyżeczki dziennie.

Jak przechowywać olej rydzowy?

Tłoczony na zimno olej rydzowy należy przechowywać zawsze w lodówce, w oryginalnej, ciemnej, szklanej butelce, szczelnie zamknięty. Olej rydzowy ma termin przydatności 3 miesiące. Najlepszy olej rydzowy to olej świeżo wytłoczony, który trafia do klienta w ciągu kilku dni po wytłoczeniu.

Gdzie kupić olej rydzowy?

Warto skorzystać z oferty naszej małej olejarni OLEOTEKA z Piły. Olej rydzowy tłoczymy zawsze na bieżąco. Nasz olej rydzowy to wyśmienity, staropolski produkt. Tłoczony z ekologicznych ziaren z polskiego gospodarstwa. Olej rydzowy przechowujemy w warunkach chłodniczych (4-10 °C) i wysyłany do klientów w opakowaniu termicznym od poniedziałku do czwartku pocztą kurierską.

Służymy Państwu pomocą i dobrą radą od poniedziałku do piątku od 8.00 - 16.00 tel. 664 354 845 lub

pod adresem mail biuro@oleoteka.pl .

Pomożemy wybrać właściwy olej, opowiemy więcej o jego zaletach i zastosowaniu.


Olej do kupienia tutaj