Czy naprawdę znamy olej rzepakowy i jego prawdziwy smak?
Jak powstaje olej rzepakowy rafinowany?
Proces przemysłowej produkcji oleju rzepakowego składa się ze wstępnego wytłaczania, ekstrakcji oraz rafinacji. Aby zwiększyć wydajność procesu tłoczenia odbywa się on w tym wypadku na gorąco. Ekstrakcja to nic innego jak tylko wydobywanie oleju z rozdrobnionych nasion rzepaku przy pomocy rozpuszczalnika. W dalszej części tenże rozpuszczalnik trzeba oddestylować w wyniku czego powstaje tzw. olej surowy, który zawiera wiele związków ubocznych. Aby oczyścić z nich olej trzeba przeprowadzić proces rafinacji czyli pozbywania się zanieczyszczeń. Czy ten opis zachęca Was do spożycia oleju rzepakowego rafinowanego?
Jak powstaje olej rzepakowy tłoczony na zimno?
Wytłoczenie oleju rzepakowego metodą na zimno jest procesem prostszym i zdecydowanie bardziej naturalnym. Największa trudność to znalezienie dobrej jakości ziaren rzepaku (bez chemicznych środków ochrony roślin). Jeśli już takie mamy to wystarczy wrzucić je do specjalnej prasy tłoczącej i kontrolować aby temperatura tłoczenia nie była wyższa niż 35 °C. Tylko tak wytłaczany olej można nazwać dziewiczym, naturalnym i tłoczonym na zimno. Jak widzicie jest to metoda prosta i czysta w porównaniu z metodą przemysłową. Smak oleju rzepakowego tłoczonego na zimno jest naprawdę wyśmienity.
• Spróbuj oleju rzepakowyego 250 ml tłoczonego na zimno
Jakie właściwości prozdrowotne ma olej rzepakowy tłoczony na zimno?
Najpierw kilka informacji ogólnych o olejach. Oleje roślinne są uważane za bardziej wartościowe od tłuszczów zwierzęcych ponieważ dostarczają nam Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, no i nie zawierają cholesterolu. Olej rzepakowy zimnotłoczony zaś zalicza się do najbardziej cenionych i najzdrowszych dla człowieka olejów roślinnych. Bardzo korzystne z punktu widzenia żywienia człowieka są zarówno skład jak i proporcje kwasów tłuszczowych w oleju rzepakowym. Ma on w sobie bardzo dużo kwasu oleinowego oraz Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Proporcje w jakich występują kwasy omega-6 do omega-3 są także bardzo ważne, ponieważ przy długotrwałym spożywaniu organizm nie powinien otrzymywać zbyt dużo omega-6. Inny przykład istotności proporcji to taki, że omega-6 sprzyjają zagęszczeniu krwi a omega-3 zmniejszają jej krzepliwość.
W oleju rzepakowym stosunek omega-6 do omega-3 jest bliski ideałowi i wynosi 2:1.
• Czytaj więcej o kwasach tłuszczowych
Warto wyjaśnić jakie konkretne korzyści przynosi spożywanie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Otóż właśnie wysoka zawartość NNTK a szczególnie tłuszczów wielonienasyconych odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu człowieka. Regulują one m.in. gospodarkę lipidową obniżając poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL, bez wpływu na stężenie cholesterolu HDL. Olej rzepakowy zimnotłoczony zaleca się spożywać w zapobieganiu miażdżycy, chorób układu krążenia, nadciśnienia tętniczego, choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu. Olej rzepakowy ma ponadto korzystny wpływ na rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego oraz działanie mózgu. Kwasy omega-6 i omega-3 są bardzo ważnym składnikiem diety w trakcie ciąży, szczególnie w okresie rozwoju w/w narządów u dziecka. Zaleca się także aby olej rzepakowy tłoczony na zimno wprowadzać do diety niemowląt i dzieci już od 6 miesiąca. Kwasy omega-3 obecne w diecie dziecka znacznie poprawiają jego możliwości rozwoju intelektualnego a zatem wpływają na jego potencjał życiowy.
Oprócz zdrowych kwasów tłuszczowych w oleju rzepakowym są obecne tokoferole (witamina E), które chronią organizm przed wolnymi rodnikami i przed stresem oksydacyjnym. Podsumowując można powiedzieć, że warto włączyć olej rzepakowy tłoczony na zimno do swojej codziennej diety aby zapobiegać rozwojowi i powstawaniu chorób cywilizacyjnych ale także aby lepiej funkcjonować w codziennym życiu.
Praktyczne wskazówki jaki olej rzepakowy wybrać?
• szukaj oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
• napis „z pierwszego tłoczenia” nie oznacza że olej jest tłoczony na zimno
• kupuj olej zaraz po wytłoczeniu – im bardziej świeży tym lepszy
• kupuj olej rzepakowy tłoczony na zimno przechowywany w lodówce i przechowuj go też
w lodówce
• oleje łatwo wchodzą w reakcję z plastikami – kupuj i przechowuj olej tłoczony na zimno
w ciemnej szklanej butelce
• nie podgrzewaj i nie smaż potraw na oleju rzepakowym tłoczonym na zimno
Zamawiając olej w małej rodzinnej olejarni możesz przekonać się jak bardzo smak świeżego, ekologicznego, tłoczonego na zimno tradycyjną metodą oleju rzepakowego różni się od tego ze sklepowej półki.