Olej rzepakowy tłoczony na zimno
Olej rzepakowy tłoczony na zimno z małej, rodzinnej tłoczni Oleoteka
Każdy z nas zna olej rzepakowy. Można go dostać w każdym sklepie. Ma jasnożółty kolor, jest sprzedawany w plastikowej butelce, jest rafinowany i jest tani. Ale takiego oleju nie polecamy.
Czym olej rzepakowy tłoczony na zimno różni się od olej rzepakowego z typowego sklepu? Nasz olej rzepakowy nie jest rafinowany, ani podgrzewany, nie jest ulepszany i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. W Oleotece olej rzepakowy tłoczony jest metodą na zimno tzn. poniżej 35 °C. Dzięki naturalnemu tłoczeniu otrzymujemy olej, który pięknie pachnie, wybornie smakuje i który ma intensywną ciemnożółtą barwę. Kiedy spróbujemy go z chlebem lub polejemy nim pomidory to wiemy już jak smakuje prawdziwa natura. Tłoczymy go zawsze na bieżąco pod zamówienie klienta. Olej nie jest filtrowany, podlega tylko sedymentacji. Na oleju rzepakowym tłoczonym na zimno nie można smażyć. Taki olej ma za to naturalny, bogaty smak który jest dość łagodny i niedominujący – można z powodzeniem wzbogacać nim sałatki, twarożki, pasty kanapkowe, sosy winegret. Olej rzepakowy zimnotłoczony to prawdziwy król kuchni.
Dlaczego warto stosować olej rzepakowy tłoczony na zimno z Oleoteki?
W Oleotece w tłoczenie oleju rzepakowego wkładamy wiele serca. Dużą wagę przykładamy do jakości ziaren i kontroli procesu tłoczenia. Chcemy abyście Państwo skosztowali prawdziwego oleju – takiego jaki jedli Wasi dziadkowie i babcie. Nasz olej jest pyszny, zdrowy i pełnowartościowy bo tłoczony tradycyjną metodą „na zimno”.
Tłoczymy go jak za dawnych czasów. Nie ma u nas linii produkcyjnych ani automatów. Dzięki temu wiemy wszystko o każdej butelce, która do Was trafia.
Sprawdzone ziarna - tylko Ci gospodarze i rolnicy, którzy szanują przyrodę i otaczającą nas naturę mogą dostarczać nam ziarna na nasz olej rzepakowy. Olej rzepakowy Oleoteki tłoczony jest z ziaren polskich, które pochodzą ze sprawdzonego źródła.
Odpowiednie tłoczenie - bardzo powoli zamieniamy ziarna w aromatyczny olej o kolorze słońca. Pilnujemy aby tłoczenie odbywało się w temperaturze poniżej 35 °C. Olej poddajemy naturalnej sedymentacji, nie filtrujemy go - dzięki temu nasz olej rzepakowy staje się klarowny w naturalny sposób, zachowując najlepsze właściwości zdrowotne i odżywcze. Jesteśmy małą manufakturą i cały proces tłoczenia odbywa się ręcznie.
Niska temperatura – po wytłoczeniu nasz olej rzepakowy jest przechowywany w lodówce w temperaturze 4-10 °C – dzięki temu nie traci on swoich naturalnych właściwości.
Gwarantowana świeżość – nigdy nie tłoczymy na zapas, nie mamy na półce zapasów olejów, dlatego na nasz olej rzepakowy trzeba czasami poczekać dzień lub dwa. Ale klienci twierdzą, że warto!
Bezpieczna wysyłka – przed wysyłką zawsze olej rzepakowy jest dodatkowo schładzany i umieszczony w opakowaniu styropianowym. Oleje wysyłamy od poniedziałku do czwartku po to aby oleje nie leżały w magazynie przewoźnika przez weekend. Wysyłki realizujemy za pomocą poczty kurierskiej DHL.
Czy na oleju rzepakowym tłoczonym na zimno można smażyć?
Olej rzepakowy tłoczony na zimno jest naturalnym olejem bogatym w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNTK) w tym wielonienasycone kwasy omega-3. I te ostatnie właśnie są wrażliwe na wysoką temperaturę. Dlatego nie należy na nim smażyć ani go podgrzewać. Poza tym zawiera wiele innych cennych składników które stracimy jeśli potraktujemy go wysoką temperaturą.
Cenne walory oleju rzepakowego tłoczonego na zimno wykorzystamy jeśli użyjemy go na zimno do sałatek, past kanapkowych, sosów winegret, dressingów, pesto, domowego majonezu. Olej rzepakowy doda smaku potrawom i spowoduje, że witaminy z grupy A, D, E i K zostaną wchłonięte przez organizm.
Jakie właściwości zdrowotne ma olej rzepakowy tłoczony na zimno
Olej rzepakowy jest produkowany z bezerukowej odmiany rzepaku zwanej podwójnie ulepszoną. Olej ten nazywany jest „oliwą Północy” ze względu na jego walory zdrowotne oraz możliwości zastosowania w kuchni. Warto nadmienić, że zawiera on ok. 10 razy więcej Omega 3 niż oliwa z oliwek. Dla osób mieszkających w naszym regionie jest zalecany ponieważ dostarcza składników niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu.
Charakteryzuje go wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNTK) oraz idealna, wg dietetyków, proporcja kwasów Omega 6 do Omega 3, która wynosi 2:1.Ze względu na niedobory kwasów omega-3 spowodowane niewielkim spożyciem ryb morskich picie oleju rzepakowego jest bardzo zalecane przez dietetyków. Jest on bogatym źródłem witaminy D2, E, K i karotenów przekształcanych w organizmie człowieka w witaminę A oraz bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Jako składnik codziennej diety jest pomocny w profilaktyce zdrowotnej. Pomaga zapobiegać chorobom serca i układu krążenia, obniża poziom „złego cholesterolu”, ułatwia prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Wspomaga także leczenie łuszczycy, stanów zapalnych i chorób autoimmunologicznych.
Olej rzepakowy do pielęgnacji skóry
Olej rzepakowy stosowany wewnętrznie i zewnętrznie pozytywnie wpływa na stan i kondycję skóry i włosów. Szczególnie korzystne są dla nich kwasy tłuszczowe nienasycone omega-3 i omega-6, których olej rzepakowy zawiera całe mnóstwo. Do tego dochodzą witaminy K, E oraz prowitamina A. Wszystkie te składniki razem oprócz funkcji spożywczych działają korzystnie na naszą skórę. I tak np. witamina E, zwana skądinąd witaminą młodości, chroni naszą skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi i daje komórkom skóry moc w walce z wolnymi rodnikami. Witamina E, która jest akty-oksydantem przydaje się gdy kąpiemy się często w słonej wodzie i wysuszamy skórę na słońcu. Olej rzepakowy zimnotłoczony warto zatem stosować także zewnętrznie – na skórę lub dodając do domowych maseczek na twarz. Można użyć go w demakijażu, zadziała wtedy na skórę w sposób delikatny i subtelny.
Olej rzepakowy dzięki kwasom Omega 3 pozytywnie wpływa na stan i kondycję skóry oraz włosów. Poprawia jędrność i gładkość skóry, podnosi skuteczność działania kosmetyków. Nadaje się do pielęgnacji cery suchej, wrażliwej, ze skłonnością do łuszczenia się.
CZY NAPRAWDĘ ZNAMY OLEJ RZEPAKOWY I JEGO PRAWDZIWY SMAK?Olej rzepakowy - jak stosować?
Olej przeznaczony jest do spożycia na zimno. Nie należy używać go do smażenia, podgrzewania potraw ani gotowania. Olej rzepakowy tłoczony na zimno świetnie sprawdza się w wielu potrawach:
- Do sosów winegret, dipów, dressingów.
- Do sałatek ze świeżych czy kiszonych warzyw.
- Do zalania serów np. typu feta.
- Do przyrządzania past kanapkowych.
- Do kapusty kiszonej.
- Jako dodatek do świeżo wyciśniętych soków owocowych i warzywnych.
- Do przygotowania majonezu domowym sposobem
Olejem rzepakowym można też polewać gotowe dania przygotowane na ciepło np. kasze, ziemniaki, makaron ale należy to zrobić bezpośrednio przed spożyciem.
Można go mieszać z innymi olejami dzięki czemu powstają ciekawe kompozycje smakowe. Olej rzepakowy z Oleoteki jest zawsze świeżo wytłoczony i przechowywany według określonych zasad i standardów. Dlatego jego smak zdecydowanie różni się od olejów ze sklepowych półek.
Jakie ilości oleju rzepakowego należy spożywać dziennie ?
Zalecane ilości to jedna – dwie łyżki dziennie. Najlepiej jednak olej rzepakowy sprawdza się jako dodatek do potraw.
Jak przechowywać olej rzepakowy tłoczony na zimno ?
Zawsze w lodówce, zawsze w szklanej ciemnej butelce szczelnie zamknięty. Olej rzepakowy tłoczony na zimno ma termin przydatności - 6 miesięcy. Najlepszy jest olej świeży, który trafia do klienta niemalże zaraz po wytłoczeniu (1-4) dni.
Gdzie kupić olej rzepakowy?
Warto skorzystać z oferty małej olejarni OLEOTEKA z Piły. Nasz olej rzepakowy tłoczymy tylko pod zamówienie - nigdy na zapas. Olej z Oleoteki to sprawdzony produkt, który jest przechowywany w odpowiednich warunkach ( 4-10 °C) i wysyłany do klientów w opakowaniu termicznym od poniedziałku do czwartku pocztą kurierską.
Służymy Państwu pomocą i dobrą radą od poniedziałku do piątku od 8.00 - 16.00 tel. 664 354 845 lub pod adresem mail biuro@oleoteka.pl.
Pomożemy wybrać właściwy olej, opowiemy więcej o jego zaletach i zastosowaniu.
Olej do kupienia w naszym sklepie internetowym