PRZEPISY

Twaróg z olejem lnianym czyli prostota w dobrym tego słowa znaczeniu.

Twaróg jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka, zawiera niezbędne aminokwasy, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, więc trzeba je dostarczyć z jedzeniem. Jest w nim magnez, potas, cynk oraz witaminy A, D, z grupy B i E.
I najważniejsze – jest prosty w przygotowaniu. Dodając do twarogu olej lniany ekologiczny otrzymujemy produkt bardzo pozytywnie oddziałujący na nasz organizm. Twaróg z olejem lnianym stosowany jest w zapobieganiu i leczeniu chorób nowotworowych np. w diecie dr Budwig.

 

Składniki (na 3-4 porcje)

  • 1 kostka chudego twarogu (250 dkg)
  • 5 łyżek oleju lnianego lub rydzowego z Oleoteki
  • Ulubione świeże lub suszone zioła
 

Przygotowanie

  • Twaróg pokroić w plastry, rozłożyć na talerzu i polać olejem lnianym lub rydzowym z Oleoteki, wszystko posypać świeżymi lub suszonymi ziołami.
  • Danie to można też przygotować w postaci pasty, w tym przypadku rozdrobniony widelcem twaróg wymieszać z olejem i ziołami.
  • Zdrowe śniadanie gotowe. Proste, prawda?
 

Podpowiedź

Używaj produktów ekologicznych, najlepiej ze sprawdzonych źródeł, to gwarancja właściwości prozdrowotnych dla Twojego organizmu.

Kup olej lniany tłoczony na zimno 250 ml lub olej rydzowy tłoczony na zimno 250 ml

Oleoteka facebook Poleć ten przepis swoim znajomym

« Powrót do listy
Opinie