PRZEPISY

Twaróg z olejem lnianym czyli prostota w dobrym tego słowa znaczeniu.

Twaróg jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka, zawiera niezbędne aminokwasy, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, więc trzeba je dostarczyć z jedzeniem. Jest w nim magnez, potas, cynk oraz witaminy A, D, z grupy B i E.
I najważniejsze – jest prosty w przygotowaniu. Dodając do twarogu olej lniany ekologiczny otrzymujemy produkt bardzo pozytywnie oddziałujący na nasz organizm. Twaróg z olejem lnianym stosowany jest w zapobieganiu i leczeniu chorób nowotworowych np. w diecie dr Budwig.

 

Składniki (na 3-4 porcje)

  • 1 kostka chudego twarogu (250 dkg)
  • 5 łyżek oleju lnianego lub rydzowego z Oleoteki
  • Ulubione świeże lub suszone zioła
 

Przygotowanie

  • Twaróg pokroić w plastry, rozłożyć na talerzu i polać olejem lnianym lub rydzowym z Oleoteki, wszystko posypać świeżymi lub suszonymi ziołami.
  • Danie to można też przygotować w postaci pasty, w tym przypadku rozdrobniony widelcem twaróg wymieszać z olejem i ziołami.
  • Zdrowe śniadanie gotowe. Proste, prawda?
 

Podpowiedź

Używaj produktów ekologicznych, najlepiej ze sprawdzonych źródeł, to gwarancja właściwości prozdrowotnych dla Twojego organizmu.

 

Oleoteka facebook Poleć ten przepis swoim znajomym

« Powrót do listy