OLEJ DYNIOWY ZIMNOTŁOCZONY 100ml

Cena: 29,00 zł
Ocena:    
Dodaj opinie o produkcie
Tłoczymy na bieżąco, wysyłka 1-3 dni robocze
Termiczne opakowania chroniące przed ciepłem i stłuczeniem
100 ml – zawiera około 11 łyżek stołowych
Dostępny również w pojemności:
Dostępny również w zestawach:

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno

W naszej małej olejarni olej tłoczymy metodą na zimno. Nie jest on filtrowany ani rafinowany. Olej jest oczyszczany tylko za pomocą naturalnej sedymentacji. Nie dodajemy do niego żadnych dodatków, barwników czy też środków przedłużających żywotność. Ziarno pochodzi w 100 % od polskiego rolnika. Olej produkowany jest na zamówienie klienta, w małych partiach, w wyniku czego klient otrzymuje zawsze świeży produkt. Proces tłoczenia odbywa się nie przekraczając temperatury 40 °C. Olej wytwarzany jest metodą tradycyjną dzięki czemu zachowuje bioaktywne właściwości ukryte w nasionach i jest w 100% naturalny.

Olej Dyniowy – jakie ma właściwości zdrowotne?

Olej dyniowy produkowany jest z pestek (nasion) dyni (Cucurbita Pepo). Oprócz tego, że jest bardzo smaczny, olej z pestek dyni jest olejem cennym dla zdrowia. Jest bogatym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuczowych (NNTK), które są konieczne do funkcjonowania organizmu. Zawiera też inne substancje odżywcze: potas, cynk, selen, magnez oraz skwalen, fitosterole i tokoferole co czyni go odpornym na utlenianie. Bogaty jest także w witaminy A, E, D oraz z grupy B. Stosowany jest w schorzeniach prostaty oraz w zwalczaniu pasożytów typu tasiemiec, glista, owsik. Zawarte w nim alkaloidy skutecznie uszkadzają układ nerwowy tych niechcianych gości i pomagają usuwać je z organizmu. Olej dyniowy hamuje procesy przerostowe prostaty dzięki zawartym w nim fitosterolom dlatego stosuje się go do wspomagania terapii wczesnego stadium przerostu gruczołu krokowego oraz przy problemach w oddawaniu moczu, schorzeniach pęcherza moczowego i zaburzeniach potencji. Tłoczony na zimno olej dyniowy, dzięki wysokiej zawartości cynku, chroni kości przed osteoporozą, której główną przyczyną jest niedobór cynku. Z kolei zawartość magnezu pomaga w utrzymaniu koncentracji.
 

Olej Dyniowy w kosmetyce

Dzięki m.in. wysokiej zawartości cynku olej dyniowy ma zastosowanie w kosmetyce. Stosują go osoby z problemami skórnymi, trudno gojącymi się ranami ale też z opryszczką i trądzikiem. Olej dyniowy pomocny jest w walce z rozstępami i bliznami. Nawilża i wygładza skórę oraz łagodzi podrażnienia. Firmy kosmetyczne używają go jako dodatek do swoich kosmetyków pielęgnacyjnych.
 

Olej Dyniowy w kuchni

Olej dyniowy charakteryzuje intensywny, ciemny, brązowo-zielony kolor oraz interesujący smak. Dzięki temu ma on wielu zagorzałych fanów ceniących go za jego unikalność. Jest olejem wyjątkowym ponieważ zaskakująca jest możliwość jego zastosowań. Można go łączyć ze słodkościami np. z sernikiem czy lodami waniliowymi. Można prowadzić z nim ciekawe eksperymenty kuchenne i podbijać serca swoich gości.

Dobry olej dyniowy - gdzie kupić?

Dobry olej dyniowy można kupić w małej olejarni, bezpośrednio u producenta. Kupno oleju dyniowego w Oleotece to gwarancja świeżości i jakości ponieważ tłoczymy go na bieżąco, w małych partiach. Olej tłoczony jest pod zamówienia od klientów, nie na zapas. Dzięki temu klienci otrzymują olej maksymalnie świeży, o wybornym smaku i aromacie. Olej dyniowy tłoczony na zimno przechowujemy w warunkach chłodniczych. Po wytłoczeniu trafia on do lodówki a przesyłka z olejem z naszego sklepu internetowego jest zapakowana w opakowanie termiczne.

Profil smakowy:

Inspirujący, dyniowo-orzechowy smak i zapach, olej o ciemnym zielono-brązowym kolorze.

Intensywność smaku:

Zastosowanie

Olej dyniowy tłoczony na zimno należy spożywać tylko na zimno. Nie wolno go podgrzewać, smażyć na nim lub gotować. Olej dyniowy można używać jako dodatek do potraw typu sałatki, surówki, świeże warzywa, świeżo ugotowane jajka lub pasta z białego sera. Można go z powodzeniem dodawać do deserów np. do lodów, sernika wiedeńskiego. Dzieci lubią go jako dodatek do jaglanki, owsianki czy puddingu. Mieszając go z innymi olejami uzyskamy ciekawe, nowe smaki. Olej dyniowy jest olejem lekkostrawnym, można też go spożywać samodzielnie – bezpośrednio łyżeczką.

Dawkowanie:

W profilaktyce zdrowotnej należy spożywać 1 -3 łyżki oleju dziennie (przed posiłkami). W kuchni, jako dodatek do potraw, należy używać go w ilościach wg własnego uznania.

Przechowywanie

Zalecamy aby olej dyniowy był przechowywany w lodówce, w ciemnym i szczelnym opakowaniu (olej może tężeć w temperaturze poniżej 4 °C). Termin przydatności do spożycia: 6 miesięcy.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 3700 kJ/
900 kcal
Tłuszcz 100 g
W tym:
kwasy tłuszczowe nasycone
kwasy tłuszczowe jednonienasycone
kwasy tłuszczowe wielonienasycone

17 g
32 g
51 g
Węglowodany
w tym cukry
0 g
0 g
Białko 0 g
Sól 0 g

Opinie o produkcie

Ocena:

super

jeden z lepszych olejów jakie piłam. ciemny kolor, przyjemny, delikatny ale wyraźny smak. idealny do sałat lub do świeżego pieczywa



Dodaj swoją opinię

Opinie