OLEJ DYNIOWY ZIMNOTŁOCZONY 250ml

Cena: 52,00 zł
Dodaj opinie o produkcie
Tłoczymy na bieżąco, wysyłka 1-3 dni robocze
Termiczne opakowania chroniące przed ciepłem i stłuczeniem
250 ml – zawiera około 25 łyżek stołowych
Dostępny również w pojemności:
Dostępny również w zestawach:

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno

Olej Dyniowy z Oleoteki tłoczony jest metodą na zimno, nie jest filtrowany ani rafinowany. Podlega tylko naturalnej sedymentacji. Nie zawiera też żadnych dodatków, barwników ani środków przedłużających żywotność. Produkowany jest w 100 % z nasion z polskich upraw prowadzonych zgodnie z zasadami zrównoważonego rolnictwa. Olej produkowany jest w małych partiach, na zamówienie klienta, dzięki czemu otrzymuje on zawsze świeży produkt. Tłoczenie odbywa się w prasie tłoczącej przy zachowaniu temperatury wytłaczanego oleju poniżej 40 °C. Tradycyjna metoda wytwarzania powoduje, że olej jest w 100% naturalny i zachowuje bioaktywne właściwości ukryte w nasionach.

Olej Dyniowy – jakie ma właściwości zdrowotne?

Olej dyniowy produkowany jest z pestek (nasion) dyni (Cucurbita Pepo). Jest to bardzo z bardzo smaczny i korzystny dla zdrowia olej. Jest bogaty w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuczowe (NNTK), które są niezbędne do tego aby organizm dobrze funkcjonował. Zawiera dużą dawkę witamin A, E, D oraz z grupy B. Jest bogaty też w inne substancje odżywcze: potas, cynk, selen, magnez. Ponadto ma w swoim składzie skwalen, fitosterole i tokoferole, te ostatnie zaś czynią go odpornym na utlenianie. W medycynie tradycyjnej zalecany jest w chorobach prostaty oraz w zwalczaniu pasożytów typu tasiemiec, glista, owsik. Zawarte w nim alkaloidy niszczą układ nerwowy tych pasożytów i pomagają wydalić je z organizmu. Ponieważ, dzięki zawartym w nim fitosterolom, olej dyniowy hamuje procesy przerostowe prostaty to stosuje się go do wspomagania terapii wczesnego stadium przerostu gruczołu krokowego. Pomaga też przy kłopotach w oddawaniu moczu, schorzeniach pęcherza moczowego i zaburzeniach potencji. Tłoczony na zimno olej dyniowy, dzięki zawartości magnezu pomaga nam w uzyskaniu lepszej koncentracji. Z kolei wysoka zawartość cynku pomaga chronić nasze chroni kości przed osteoporozą.
 

Olej Dyniowy w kosmetyce

Olej dyniowy cieszy się sporym powodzeniem w kosmetyce. Z powodu wysokiej zawartości cynku poleca się go osobom z problemami skóry, opryszczką, trądzikiem, wolno gojącymi się ranami. Pomaga uporać się z rozstępami i bliznami. Używany na skórę nawilża ją, wygładza, łagodzi podrażnienia. Stosowany jest jako dodatek do wielu kosmetyków pielęgnacyjnych.
 

Olej Dyniowy w kuchni

Olej dyniowy ma niezwykle intensywny ciemnozielony kolor oraz interesujący smak co sprawia, że jest olejem unikalnym i ma wielu zagorzałych fanów. Zastosowany w potrawach nadaje im wyjątkowości. Zaskakująca jest możliwość jego połączenia ze słodkościami np. z sernikiem czy lodami waniliowymi. Znakomicie nadaje się do eksperymentów kuchennych i do podbijania serc zaproszonych gości.

Olej dyniowy - gdzie kupić?

Najlepszym miejscem na zakup dobrego oleju z pestek dyni jest mała olejarnia. Kupno bezpośrednio od producenta jest gwarancją jakości i świeżości. W Oleotece olej z pestek dyni tłoczymy na bieżąco, w małych partiach. Tłoczymy go zawsze na świeżo, pod zamówienia od klientów dzięki czemu otrzymują oni olej bardzo świeży, wyborny i aromatyczny. Zadbaliśmy też aby nasz olej dyniowy tłoczony na zimno był przechowywany i transportowany w warunkach chłodniczych. Po wytłoczeniu przechowujemy go w lodówce a przesyłka z olejem z naszego sklepu internetowego jest zapakowana w opakowanie termiczne.

Profil smakowy:

Wykwintny, dyniowo-orzechowy smak i aromat, zielono-brązowy kolor.

Intensywność smaku:

Zastosowanie

Olej dyniowy przeznaczony jest do spożycia na zimno. Nie należy używać go podczas smażenia, podgrzewania potraw ani gotowania. Olej można spożywać samodzielnie (spożycie w celach zdrowotnych) bądź jako dodatek wielu potraw np. do sałatek, surówek, świeżych warzyw, białego sera, świeżo ugotowanych jajek. Świetnie komponuje się z deserami typu lody, sernik wiedeński. Bardzo dobrze smakuje z jaglanką, owsianką czy puddingiem. Można go mieszać z innymi olejami aby uzyskać unikalne kompozycje smakowe. Z uwagi na skład kwasów tłuszczowych olej dyniowy jest olejem lekkostrawnym.

Dawkowanie:

Zastosowania kulinarne - jako dodatek do potraw, w ilościach wg własnego uznania. Profilaktyka zdrowotna: należy spożywać 1 -3 łyżki oleju dziennie (pierwsza na czczo, kolejne przed posiłkami).

Przechowywanie

Olej dyniowy należy przechowywać w lodówce, w ciemnym i szczelnym opakowaniu. Olej przechowywany w lodówce poniżej 4 °C może gęstnieć. Termin przydatności do spożycia: 6 miesięcy.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 3700 kJ/
900 kcal
Tłuszcz 100 g
W tym:
kwasy tłuszczowe nasycone
kwasy tłuszczowe jednonienasycone
kwasy tłuszczowe wielonienasycone

17 g
32 g
51 g
Węglowodany
w tym cukry
0 g
0 g
Białko 0 g
Sól 0 g

Opinie o produkcie

Nikt jeszcze nie napisał opinii na temat tego produktu. Napisz pierwszą opinię.


Dodaj swoją opinię

Opinie